Зигокактусът, известен още като коледниче, е сред любимите цветя на

...
Зигокактусът, известен още като коледниче, е сред любимите цветя на
Коментари Харесай

Пет грешки, които пречат на коледничето да цъфне

Зигокактусът, прочут още като коледниче, е измежду обичаните цветя на феновете на зелените растения, които ​ни радват с цветовете си през зимата. Случва се обаче да бъде​м лишени от опцията да се наслади​м на тези пъстри багри, в случай че не знаем по какъв начин да се грижим за него. Ето 5 съществени неточности, които се позволяват при развъждането на растението, написа agrozona.bg.

Недостатъчно осветяване

Разсеяната светлина е наложителна за коледничето. Този кактус би трябвало да се намира на ярко място, само че без директни слънчеви лъчи. Той не се нуждае от непрекъснато светла част, задоволителни са му единствено 2-4 часа слънце. През студените месеци, когато светлината не е доста ярка, можете да доосветявате. През есента би трябвало да осигурите на коледничето 12 часа цялостна мрачевина, което ще разреши на цветето да си почине.

Прекомерна топлота

Прегряването е една от най-разпространените неточности, които могат да доведат до липса на разцвет при коледничето. За залагането на пъпки този кактус се нуждае от интервал на покой, който няма да се случи, в случай че температурата е прекомерно висока. Така коледничето няма да си почине и надлежно няма да цъфне.

Саксията е прекомерно огромна

Кореновата система на растението е едва разклонена, по тази причина за това цвете по-подходящи са дребните съдове. Ако засадите коледничето в огромен съд, цялата мощ и сила ще се насочат към развиване на кореновата система и няма да настъпи разцвет.

Болести и вредители

В домашни условия коледничето постоянно страда от брашнеста мана, листни въшки и акари и може да загуби забележителна част от сегментите и пъпките си. Проблеми може да ви основат и гъбични болести, като фитофтора, фузарийно изгниване и други Често те се развиват на отслабено растение и още повече утежняват положението му. Ако не забележите в точния момент признаците или ги игнорирате, то кактусът може да загине.

Недостатъчно наторяване

Коледничето се нуждае от грижи през цялата година, в това число и наторяване, като се изключи интервала на покой. Подхранвайте го с течни торове, като ги вливате в саксията, откакто ги разредите с вода съгласно инструкцията. Използвайте най-добре сложни торове.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР