Зенитните ракети GEM-T (PAC-2) имат обсег на действие до 160

...
Зенитните ракети GEM-T (PAC-2) имат обсег на действие до 160
Коментари Харесай

Defence Express: Могат ли ВСУ да свалят руски Ту-22М3 със ЗРК Pat...

" Зенитните ракети GEM-T (PAC-2) имат обхват на деяние до 160 км и повода за неотдавнашното поразяване от съветската тактическа авиация може би е точно в тази система за противовъздушна защита ", написа украинското издание.

 

В същото време обсегът на деяние на главното оръжие на Ту-22М3 - ракетата Х-22, в базовия ѝ вид от 60-те години на предишния век, е 330 км. Във версията X-22M, призната на въоръжение през 1974 година, и X-22Н (1976 г.) обсегът нараства до 400 км, а в Х-22НА с лека термоядрена бойна глава - до 600 км.

 

В Руската федерация работата по по-нататъшното рационализиране на Х-22 е приключена в края на 80-те години и вместо да се присвоява нов показател на модификацията, името ѝ просто е обновено на Х-32. Декларирано е, че посредством понижаване на тежестта на бойната глава, което в стандартната версия на Х-22 е 960 кг, и посредством увеличение на височината на огневата секция от 22-25 на 40 км, обсегът на изстрелването ѝ се е нараснал, съгласно разнообразни източници, до 600-1000 км.

 

Също по този начин през септември 2023 година съветският министър на защитата Сергей Шойгу демонстрира на президента Ким Чен Ун нова версия на Х-22, за която се твърди, че е с увеличена бойна глава до 1750 кг, като евентуално е отстранен интензивният радар и тази ракета е превърната в управляема ударна ракета.

 

Тези дистанции са извънредно значими за разбирането на границите на изстрелване на въпросните ракети Ту-22М3, като е допустимо параметърът от 400 км да се одобри за най-малък.

 

Също по този начин, въз основа на информация от регионалната прокуратура на Черкаска област, на 29 декември, към 14:46 ч. Русия е блъснала Смила с ракети Х-22, а Военновъздушни сили на Украйна оповестяват, че изстрелването е осъществено от посока Курска област.

 

Ако теоретично разположим тези събития на картата, като се има поради, че обсегът на изстрелване на ракетите е 400 км, е допустимо Х-22 да бъдат изстреляни на разстояние 80-90 км от границата с Украйна. А в случай че условният Patriot е ситуиран на 40 км от границата с Русия, това значи, че мястото на изстрелване на Ту-22М3 към момента попада в обсега на 160 км на този зенитно-ракетен комплекс.

 

Но в допълнение към обсега на заличаване на задачите всяка система за противовъздушна защита или ракета " въздух-въздух " има параметър, наименуван " зона на недопускане на бягство " - обсегът, при който вражеският аероплан сигурно няма да излезе отвън обсега на унищожаването. Веднага щом бордовите системи засекат радара на съперника за прихващане, самолетът прави противовъздушна маневра и се пробва да преодолее дистанцията.

За зенитните ракети GEM-T (PAC-2) зоната, от която не може да се избяга, се прави оценка на 110 км, което е с 50 км по-малко от оптималния обхват. Това значи, че с цел да се обезпечи обезпечено поразяване, Patriot би трябвало да се приближи още повече и да се разположи съвсем на границата.

 

Тези калкулации, несъмнено, са чисто илюстративни и се основават на минималния предстоящ обхват на X-22 от 400 км. Разбира се, допустимо е да се разискват опциите на Ту-22М3 да прави дейни противовъздушни маневри, макар че би било по-интересно това да се ревизира на процедура.  И това е без да се регистрира фактът, че Русия може изцяло да обезврежда този сюжет просто като избере цели за удари, които разрешават изстрелване на по-големи дистанции, както и като употребява Х-32.

 

Освен това Руската федерация е изцяло наясно с неналичието на ЗРК с огромен обхват в Украйна и в действителност от време на време употребява Ту-22М3 с Х-22, знаейки, че заради неналичието на такива системи украинските Военновъздушни сили просто не могат да разположат такова оръжие в очакване на " сполучлив лов ". Нещо повече, руснаците даже не употребяват Х-22 против цели, които могат да бъдат покрити от системи за противовъздушна защита, способни да прихващат такива ракети. Последното изяснява за какво съгласно командването на военновъздушните сили до момента не е свалена нито една Х-22.

 

В същото време това не значи, че екипажите на съветските Ту-22М3 ще могат да правят офанзиви до безспир. В края на краищата украинските военновъздушни сили нееднократно са показали, че могат да организират ефикасни интервенции, които са непредвидени за съперника.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР