Земетресенията се случват внезапно и най-често ни сварват неподготвени. Макар

...
Земетресенията се случват внезапно и най-често ни сварват неподготвени. Макар
Коментари Харесай

Експертът съветва: Какво да правим при земетресение

Земетресенията се случват ненадейно и най-често ни сварват неподготвени. Макар че не можем да предотвратим настъпването им, можем да сведем до най-малко вредите. Росен Борисов от пожарната в Шумен дава скъпи препоръки, които може да следваме при земетресение. Ето нещата, които наложително би трябвало да създадем:

Първо, хората би трябвало да запазят успокоение. Липсата на мира е най-големият зложелател, споделя Борисов. Второто нещо е да застанем на безвредно място-близо до вътрешни стени, колони, под здрава маса или легло.

От начало трусът може да е малко по-слаб, само че след това се ускорява. Затова хората не би трябвало да потеглят да бягат, в случай че не могат да избягат в границите на 10 секунди. Важно е да се резервира успокоение и да се изчака, до момента в който свърши първият трус. Тогава към този момент би трябвало да вземат най-важните неща, които са приготвени и могат да се вземат за няколко секунди до една минута. Това са документи, медикаменти, фенерче, телефон. Трябва да се спрат ток, газ, вода в жилището, с цел да не се получи пожар или някаква друга повреда.

При овакантяване на постройката наложително се употребяват единствено стълби, никога асансьор. След като се напусне постройката се застава на безвредно място, надалеч от далекопроводи, високи здания, високи дървета или електрически стълбове.

Трябва да се потърси достоверна информация от Център за сеизмология или от Главна дирекция „ Пожарна сигурност “. Ако е мощно земетресението, никога не би трябвало да се влиза в постройките. Те би трябвало да бъдат обследвани, тъй като има късмет да има второстепенен трус, без значение, че при първия трус постройката е останала цяла. При второстепенен трус тази постройка може да подаде и даже да се събори. Тя би трябвало да бъде оценена от конструктор и строителен инженер. Ако е бил лек труса и се позволи да се връщат хората по домовете, тогава всеки може да се прибере.

Едно от значимите неща, които хората би трябвало да знаят, и да го приготвят преди земетресение, е да си провеждат документите, фенерче, телефон. Неща, които да може да вземат. Те да бъдат в една чантичка и случи ли се такова събитие, освен земетресение, да могат в доста къс интервал да ги вземат. Както и да си дефинират място за фамилията, където могат да се съберат, в случай че нямат връзка.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР