Земетресение с магнитуд от 4,5 степен по скалата Рихтер беше

...
Земетресение с магнитуд от 4,5 степен по скалата Рихтер беше
Коментари Харесай

Земетресение от 4,4 под връх Мусала, усети се и в София

Земетресение с магнитуд от 4,5 степен по скалата Рихтер беше усетено на територията на България, оповестяват от Европейския средиземноморски сеизмологичен център.

Епицентърът на труса е бил в Рила планина - на 18 км южно от Самоков, на 61 км южно от София и 38 км североизточно от Благоевград. Дълбочината на труса е 10 км.

Няма сигнали за материални вреди и ранени, съобщи шефът на службата " Пожарна сигурност и отбрана на популацията " основен комисар Николай Николов, представено от Българска национална телевизия.

Трусът беше усетен по високите етажи в София, а също в Благоевград, Самоков, Паничище и други

Заместник-директорът на Националния институт по геофизика, геодезия и география към Българска академия на науките доцент Петя Трифонова разяснява обстановката.

" В 20:01 часа беше записано земетресение с магнитуд по дефинитивни данни 4.4 наоколо до връх Мусала. Земетресението е било малко и е усетено добре в към 40 км радиус. Има чувство на територията на град София по високите етажи над 5 етаж. Усетено е в центъра, в " Младост ", " Света Троица ", само че е усетено напълно едва. Нашата информация е, че като стартираме от Самоков и Боровец, преминем през Благоевград на запад, Разлог и към Якоруда, Банско Велинград, усетено е даже отчасти в Пловдив. " - разясни доцент Трифонова.

Жители на Самоков описаха пред Нова телевизия, че са се раздрусали маси и столове. Жител на село Бачево, което се намира на 27 км от епицентъра, описа, че къщата е подскочила все едно нещо я е блъснало.

Според различен свидетел се е чул мощен екот, който е траял няколко секунди. Хора, живеещи покрай епицентъра, споделят, че трусът е траял 5 секунди.

На уеб страницата на Европейския средиземноморски сеизмологичен център хора, които са се намирали в рилския зимен курорт Боровец по време на земетресението, свидетелстват, че " на седмия етаж (в Боровец) всичко се клатеше в продължение на няколко секунди ". /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР