Земеделците в Добричка област са притеснени за предстоящата сеитба на

...
Земеделците в Добричка област са притеснени за предстоящата сеитба на
Коментари Харесай

Земеделци са притеснени за предстоящата сеитба на пшеницата заради сушата

Земеделците в Добричка област са обезпокоени за идната сеитба на пшеницата поради сушата, признават самите те. ”Невъзможно е да се правят мероприятия на полето за сеитбата поради сухата почва, машините не могат да врязат ”, прибавят производителите.

„ След митинга на зърнопроизводителите чакаме да бъде планувана среща сред асоциациите на маслопреработвателите и зърнопроизводителите, с цел да се контракти квота за импорт у нас на слънчогллед от Украйна ”, сподели Радостина Жекова, ръководител на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите. „ В същото време няма дейна търговия на слънчоглед в страната. Има производители, които са обезпокоени финансово, още при започване на жътвата продадоха продукцията си на към 800 лева за звук, само че нямаше толкоз ожънат слънчоглед.После цената за изкупуване падна на 620-640 лева за звук, а по-късно стопираха да се оферират и цени и действително търговия няма ”, добави тя. И при пшеницата продават тези производители, които имат неотложни заплащания, а цената е 400-420 лева за звук.

Продължава жътвата на слънчогледа в Добричка област. Ожънати са 672 970 дка от общо засетите 844 510 дка. Средният рандеман от слънчоглед за момента е 160 кг/дка, при естествен рандеман над 300 кг/дка. В община Шабла, където жътвата завърши, междинният резултат е едвам 100 кг/дка. В община Каварна също са прибрали 113 200 дка с маслодайната просвета при междинен рандеман 165 кг/дка. Най-добри междинни добиви при слънчогледа регистрират в община Тервел – 200 кг/дка. От засетите 73 000 дка са пожънати 65 000 дка. Резултатите по общини в Добричка област сочат привършване на акцията на към 80% за региона и на 100% за общините Каварна и Шабла, прибавят от Областната дирекция „ Земеделие ”.

Активно се прибира царевицата в региона. По данни на регионалната дирекция „ Земеделие ”, са реколтирани са 318 900 дка от общо засетите 978 990 дка с културата. Средният рандеман е към 319 кг/дка. Само в общините Тервел и Добрич регистрират междинен рандеман от към 400 кг/дка, в община Добричка – 390 кг/дка, а в общините – Шабла и Генерал Тошево е под 200 кг/дка. В Шабленско е 180 дг/дка, а в Ген. Тошевско – 190 кг/дка. До края на октомври царевица в района ще бъде прибрана, споделят производителите.Нормалните добиви в положителни години са към 700 кг/дка.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР