Земеделският министър Явор Гечев заяви пред БТВ, че ще сформира

...
Земеделският министър Явор Гечев заяви пред БТВ, че ще сформира
Коментари Харесай

Дървесината попаднала в наводнените дворове ще остане за хората

Земеделският министър Явор Гечев съобщи пред БТВ, че ще образува група, която да ревизира сечта на горите до потърпевшите от наводненията карловски села. Потърпевшите са безапелационни, че е рязана нелегално дървесина и точно това е повода за апокалипсиса, който претърпяха.

В „ отряда “ министърът ще включи както способените органи, по този начин и представители на локалното население. Те ще ревизират, дали отсечените дървета дават отговор на броя, която преди този момент е била маркирана от лесовъдите.

По думите на служебния министър, стихията е отнесла 10 000 кубика дърва от сечищата в Средна гора. Според него, останалите по улиците дърва за огрев би трябвало да се прибират в склад, проведен от кметовете и те да вземат решение какво да се прави с тях. " Попадналата в дворовете на хората дървесина няма да се заплаща, а може да се употребяват от притежателите на парцела ", безапелационен е Гечев.  

За да няма спекулации, първичните данни не сочат, че има противозаконна сеч. Това, което обаче Гечев видял, че има дървесина, приготвена за изнасяне, само че не може да каже дали е противозаконна или не. Затова персонално той, вътрешният министър Иван Демерджиев, кметът на Карлово и локалните общности ще се качат в Средна гора още на следващия ден, с цел да ревизират дали на място има нарушавания, дали се е излизало от позволените зони и дали всичко подхожда с написаното на хартия за последните 10 години.

Гечев увери, че е имало наставления към „ Напоителни системи “. „ Напоителни системи “ обаче стопанисват единствено и единствени насипи. Нека регионалните шефове и кметовете, които дават отговор за почистването, самото злополучие сподели, че би трябвало да бъдем по-смели, само че някои път идват талази, които отнасят и екологията, акцентира Явор Гечев.

В момента на терен има хора от БАБХ, които намират и изнасят умрелите животни на наводненията.

Всички аграрни производители ще бъдат обезщетени, само че би трябвало да заявят унищожените територии, сподели той.  

Земеделският министър увери, че никой няма да заплаща за никакви дърва. Дървата се изнасят на хранилища, които са избрани от кмета на общината. Всички дърва се прибират на централен склад и са на разположението на кмета на съответната община къде да отиват без пари. Дори хората да са си купили дърва, те ще послужат за хората на място, увери Гечев. Дървата в дворовете на хората могат да си ги употребяват както намерят за добре. Според него очевидно има спекулации, които на гърба на хората не би трябвало да си разрешава никой да прави. Това, което виждам е, че има фактически доста техника в наводнените села и нека природата да ни пожали, тъй като има още доста работа за извършване, сподели още той.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР