Земеделските стопани в Добричкия регион очакват с около 10 на

...
Земеделските стопани в Добричкия регион очакват с около 10 на
Коментари Харесай

Зърнопроизводителите в Добричкия регион отчитат 10 на сто по-малко реколта

Земеделските стопани в Добричкия район чакат с към 10 на 100 по-нисък рандеман от пшеницата спрямо предходната стопанска година, заяви на Българска телеграфна агенция ръководителят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Радостина Жекова.

По думите ѝ стопаните жънат от 250 до 700 кг от декар, като междинният рандеман в региона евентуално ще доближи 480-500 кг, което е под капацитета на сортовете пшеница.

Добричкият район е обичаен водач в страната в добива на зърно, като през предишното лято реколтата доближи 660 853 тона при приблизително ожънати от декар 541 кг.

Тази стопанска година, след безснежната зима и сухата пролет в крайморските общини, където не падна дъжд близо три месеца, се оказа сложна за пшеницата, разяснява ръководителят на браншовата организация.

Жекова добави, че и жътвената акция, която към този момент е завършила в 60-70 на 100 от масивите, протича в сложни метеорологични условия при честите валежи. Има ниски полета, където паднаха по 50 литра на квадратен метър, събрала се е вода и там ще бъде невероятно пшеницата да се ожъне, разясни ръководителят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите.

Според браншовиците, поради дъждовете реколтата е пропаднала в 1-5 на 100 от общите площи с културата, които доближават към 1 300 000 декара.

Все още няма пазар за новата годишна продукция, търговците вършат оферти за 280-290 лв. за звук фуражна пшеница, което е на нивото на предишното лято, сподели Жекова. Според нея обективна цена няма да бъде реализирана, тъй като разноските за пшеничните масиви са огромни и зърнопроизводителите чакат да компенсират сметките с реколтата от пролетните култури.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР