Земеделските производители отменят планирания за утре протест. Това стана възможно

...
Земеделските производители отменят планирания за утре протест. Това стана възможно
Коментари Харесай

След среща при премиера: Зърнопроизводителите няма да протестират

Земеделските производители анулират планувания за на следващия ден митинг. Това стана допустимо след среща при премиера, в която участваха земеделският министър и вносителите на измененията в Закона за горивата, против които се оповестиха земеделците. Договорено беше зърнопроизводителите да бъдат регистрирани по омекотен режим.

София

След едночасова среща при премиера Бойко Борисов, земеделският министър Румен Порожанов, вносителя на измененията в Закона за горивата Емил Димитров и аграрни производители, беше реализирана договореност. А тя е - в закона земеделците няма да бъдат вписвани като търговци, а като консуматори на гориво. На пръв взор дребна смяна, само че пък водеща до много промени в работата на земеделците.

Регистрираните в този момент аграрни производители ще получат уверение по длъжностен път, а всички тези ведомствени бензиностанции, които не са регистрирани, ще го създадат при омекотен режим. Какъв ще бъде този режим, занапред Агенция " Митници " ще предложи. Мерките са координирани сред финансовото, земеделското министерство и приходните организации.

Така на процедура опасенията на земеделците, че ще би трябвало да си вършат бензиностанции, което би им излязло към 60 000 лв., или пък да стартират да зареждат на бензиностанции от елементарната комерсиална мрежа, бяха разсети. Това няма да се случи, а те ще продължат да оперират при сегашните правила. Предлаганите по-рано нови регулации няма да важат за тях.
Румен Порожанов, министър на земеделието, храните и горите: Тези регулации нарушаваха съществуващия режим, който считаме, че работи доста добре, в това число и в контролната си част и несъмнено, създаваха предпоставки за спомагателна административна и финансова тежест, която в доста случаи неоправдана. Емил Димитров, ръководител на Комисията за наблюдаване на приходните организации и битка със сивата стопанска система и контрабандата: Договорихме се за омекотен режим, за тези, които досега не са се записали по какъв начин да нареждат своите резервоари - по тип, размер, местоположение, по какъв начин да се прави контролът без нивомерни системи. Системата ще бъде създадена от Агенция Митници и Национална агенция за приходите. Костадин Костадинов, ръководител на УС на Националната асоциация на зърнопроизводителите: Имахме проблем сътвориха се работни групи, работи се, за момента казусът е решен. Другото, което мога да ви кажа, отменяме стачката, която щеше да следва на трети, митинга, който щеше да се състои вторник, 3 април.
Според представители на земеделския отрасъл, записаните у нас аграрни производителите са над 70 000. От тях - сред 4 и 7 хиляди са регистрирани в специфичен указател на Национална агенция за приходите, че имат съдове за предпазване на гориво, както е записано в Закона.

Останалата част не са регистрирани в Национална агенция за приходите. Разбира се, някои от тях са дребни земеделци, които нямат потребност от огромни количества гориво и зареждат на бензиностанции, само че измежду тях има и доста, които имат бензиностанция, само че не е записана.

Именно за тях през днешния ден се одобри компромисът - ще се записват, само че при облекчени условия. Няма да се слагат, както разбрахме, нивомери, фискални устройства и редица други механически и административни условия, които биха натоварили производителите с непостижими съвсем финансови разноски.

Промените, които през днешния ден са разисквани в Министерския съвет, ще бъдат прегледани в Народно събрание, а сред първо и второ четене, в случай че финансовият министър и екипът му имат забележки или желаят спомагателни промени ще ги създадат. Законът ще влезе в действие от Нова година, оповестиха след срещата при премиера през днешния ден, с цел да имат време земеделските производители да реагират.
 © БТА
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР