Почти 458 млн. лв. публични средства са получили юридически лица

...
Почти 458 млн. лв. публични средства са получили юридически лица
Коментари Харесай

78 млн. лв. повече са инвестирани в НПО сектора през 2023 г. спрямо 2022 г.

Почти 458 млн. лева обществени средства са получили юридически лица с нестопанска цел през 2023 година от националния бюджет, европейски и други стратегии. В нестопанския бранш са вложени близо 78 млн. лева повече по отношение на 2022 година Това сочат данни на Министерството на финансите (МФ), които бяха показани през днешния ден на съвещание на Съвета за развиване на гражданското общество, ръководено от служебния вицепремиер и министър на финансите Людмила Петкова. Информация за съвещанието беше оповестена от пресцентъра на Министерския съвет (МС).

През предходната година министерства, ведомства и общини са вложили в Неправителствени организации бранша 402 млн. лева Лидер в това отношение е Министерството на младежта и спорта (ММС), което е предоставило 81 млн. лева на организации с нестопанска цел. От Министерски съвет са отпуснати съвсем 43,5 млн. лева, най-вече на религиозни общности. В двете институции се следи дребен растеж на този тип разноски спрямо 2022 година Над 19,6 млн. лева или с 1 млн. лева повече по отношение на миналата година е отделило за неправителствения бранш Министерството на правораздаването (МП). Над 10 млн. лева от бюджета на Министерството на културата (МК) дадени за библиотеки, читалища, сдружения и фондации. Сума обаче е съвсем на половина по-малка спрямо 2022 година
 В края на април заемите за неправителствения бранш са 70.43% от депозитите
В края на април заемите за неправителствения бранш са 70.43% от депозитите

В съпоставяне с март растежът на жилищното кредитиране леко се свива

През 2023 година община Варна е вложила в организации с нестопанска цел повече от 15,6 млн. лева като измества от водещата позиция по този индикатор Столична община , която остава на второ място с над 13 млн. лева, следвана от община Пловдив с 12,7 млн. лева

Близо 55,4 млн. лева са изплатени през миналата година като безплатна финансова помощ за неправителствени организации по европейски и други стратегии . Най-голяма е сумата по Оперативна стратегия " Наука и обучение за образован напредък " - съвсем 16 млн. лева По Оперативна стратегия " Добро ръководство " с 12,5 млн. лева са финансирани главно планове на организации на общинско равнище. Най-голяма част от финансираните по европейски стратегии организации с нестопанска цел са сдружения и фондации в социална изгода - 83%. Читалищата пък са получили едвам 10% от общата сума.

Предстои разбор на успеваемостта на средствата, вложени в действия на нестопански организации.

Съветът за развиване на гражданското общество към Министерския съвет е основан по Закона за юридическите лица с нестопанска цел. Основна цел на консултативния орган е създаването и провеждането на политики за поддръжка на развиването на гражданското общество. В него членуват 14 неправителствени организации с активност в интерес на обществото. Той се ръководи от вицепремиер.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР