Земеделската земя е гарантирана в Конституцията, а промяната в предназначението

...
Земеделската земя е гарантирана в Конституцията, а промяната в предназначението
Коментари Харесай

Явор Гечев за плановете за изграждане на ВЕИ: Земеделските земи са гарантирани в Конституцията

Земеделската земя е обезпечена в Конституцията, а смяната в предназначението е единствено в изключителни случаи и при потвърдена потребност, разяснява някогашният аграрни министър Явор Гечев пред Българска национална телевизия във връзка проектите за създаване на ВЕИ. По думите му тук няма нито потвърдена потребност, нито изключителност. Конституционният съд образува дело за гласуваните от Народното събрание новите правила за слагане на съоръжения за произвеждане на ВЕИ върху обработваема земя.

" Честа процедура в Народното събрание е да се прибързва и поради Плана за възобновяване се прокарват неща, които, меко казано, са лобистки и неправилни ", счита Гечев. Той разясни, че земеделските земи у нас са разграничени на 10 категории, като в първа са най-хубавите, в десета - най-лошите. Досега законът е разрешавал градеж на ВЕИ-та върху земите от последните три категории, само че обсегът му към този момент е уголемен до пета категория.

" Отваря се вратата за всевъзможен вид ВЕИ на аграрни територии, като на процедура се приравняват с национална инфраструктура. В закона по директния ред са добавени фотоволтаици. Текстът дава 100% приоритетност без потребност, без гарантиране на текстовете на Конституцията ", възмущава се някогашният аграрни министър. Той напомни, че законовите промени даже не са разпределяни в комисия, защото са направени с корекция в различен закон, само че на процедура засягат Закона за запазване на земеделските земи.

" Министерството на земеделието също има мнение, с което отхвърля измененията сред първо и второ четене, само че то не е взето поради ", уточни Гечев. Той означи, че не е срещу възобновимата сила, само че екологията е в целокупност.

" ВЕИ-тата са хубаво нещо, само че не е ли добре първо да се разполагат върху покриви, паркинги, унищожени аграрни земи ", попита риторично Гечев.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР