Земеделската дейност играе ключова роля за стабилността на икономиките и

...
Земеделската дейност играе ключова роля за стабилността на икономиките и
Коментари Харесай

Колко земеделски субсидии получава България от ЕС

Земеделската активност играе основна роля за стабилността на стопанските системи и е от значително значение да разгледаме земеделските дотации, които България получава от Европейския съюз (ЕС). През 2022 година нашата страна е спечелила малко над 1,0 милиард евро аграрни дотации от Европейски Съюз.

Румъния и Гърция се подреждат на надлежно седмото и осмото място по получени евро средства. Въпреки това, надалеч по-големите стопански играчи, като Германия, Франция и Испания, преобладават в този лист, като получават надлежно 6,3 милиарда, 9,5 милиарда и 6,9 милиарда евро през съответната година.

Интересен факт е, че Германия и Франция, две от водещите страни по получени дотации, имат дял на селскостопанските дотации от съвсем петдесет % от общата финансова помощ от Европейския съюз. Франция заема впечатляващите 56 %, до момента в който Германия се задържа с 45 %. Структурата на дотациите във всяка страна играе основна роля за правдивост и еднакъв достъп до средства.

Общата селскостопанска политика (ОСП), въведена през 1962 година, е главен инструмент за гарантиране на цените и подкрепяне на селското стопанство в Европейски Съюз. През 2022 година, от общия бюджет на Европейски Съюз от 243 милиарда евро, към 57 милиарда са отделени единствено за аграрни дотации. Значителна част от тези средства ще бъдат ориентирани към директни заплащания за земеделските стопани, биологичните ферми и младите фермери.

Според изследване на портала fragdenstaat.de, по-малките стопанства, които играят значима роля в структурната смяна на селското стопанство, постоянно попадат в мрежата на дотациите. Въпреки че Европейски Съюз показва угриженост за използването на дотациите от страна на държавите-членки, структурата и съставът на ОСП не се чака да бъдат преразглеждани до 2027 година

Ситуацията със земеделските дотации е комплицирана и изисква деликатен мониторинг и бистрота в разпределението на средствата. Ключово е за България да подсигурява ефикасното потребление на земеделските дотации, като поддържа по-малките стопанства и подтиква нововъведенията в бранша.

Източник: https://pixotab.com/
Източник: novinionline.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР