Земан е първият чешки президент, избран на всеобщо гласовоподаване през

...
Земан е първият чешки президент, избран на всеобщо гласовоподаване през
Коментари Харесай

Чешкият президент положи клетва за втори мандат

Земан е първият чешки президент, определен на всеобщо гласовоподаване през 2013 година Той бе избран отново на 27 януари с 51,36 % от гласовете. Противник на изборите му беше проевропейският учен Иржи Драхош.

В речта си проруски, прокитайски и антиимигрантси настроеният Земан остро разкритикува някои публицисти и медии, които съгласно него се пробват да манипулират публичното мнение "и всеки ден да ни дават уроци по уместно държание ".

"Журналист, който взема извоювани по подобен метод пари, не би трябвало да получава уважението ни, нито да бъде одобряван насериозно ", съобщи Земан.

Сред обектите на рецензиите на президента бяха публичната Чешка телевизия, а също в. "Хосподарске вести ", седмичникът "Респект " и порталът aktualne.cz, както и притежателят им, противоречивият предприемач Зденек Бакала.

Редица депутати от дясната проевропейска партия ТОП09, измежду които някогашният външен министър и кандидат-президент от 2013 година Карел Шварценберг, както и депутати от други десни и центристки партии напуснаха залата по време на речта на Земан в символ на митинг.

"Напускам залата. Жалко, че Милош Земан не може да се въздържи от нападки против инакомислещите ", написа в Туитър водачът на ТОП09 и европейски народен представител Иржи Поспишил.

Страхът от мигрантите и отхвърлянето на желаните от Брюксел квоти за разпределението им по страни изиграха значима роля за изборния триумф на 73-годишния Земан, отбелязва Агенция Франс Прес.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР