Зелето често се напада от гъсеници и пеперуди, които могат

...
Зелето често се напада от гъсеници и пеперуди, които могат
Коментари Харесай

Изкуствени пеперуди „обезвреждат“ гъсеници по зелето

Зелето постоянно се атакува от гъсеници и пеперуди, които могат да унищожат реколтата. Гъсениците са ларвен етап на разнообразни пеперуди и молци. Има няколко типа гъсеници, които нападат зелето, като най-разпространените са тези на бялата зелева пеперуда и зелевия молец. При това те могат да участват по едно и също време на сектора, когато той е зарязан, има доста бурени или пък е покрай поляна с диви растения.

Гъсениците са рискови, защото някои от тях навлизат в сърцевината на зелето, други пък атакуват единствено външните листа. Всичко зависи от типа им. Освен това някои от гъсениците или към този момент възрастните пеперуди могат да се появят ненадейно в градината ви. Въпросът е в това, че при слънчево време те могат да излетят на до 20 метра височина и да мигрират на обилни дистанции.

Пеперудите се хранят с нектара на кръстоцветните типове, само че в това време снасят яйца на листата на растенията два пъти в сезона ​- от май до юни, а по-късно и от юли до септември. Това е първата ви задача - да огледате долната страна на листата за вредители. Яйцата на другите инсекти могат да бъдат от продълговати и жълти до единични. Когато личинките порастват, те незабавно стартират да се хранят с околния растителен материал. В резултат на това на листата се появяват дребни отворчета, които последователно се разрастват до изцяло заличаване на петурата. В продължение на няколко седмици гъсениците нарастват, хранейки се със зелевите листа, до момента в който не станат задоволително едри, че да образуват какавида и да се трансфорат във възрастен образец.

Ако забележите яйца на пакостник по зелето, незабавно ги изчистете от листата с мека забрадка и ги смачкайте, поучават опитни градинари, написа agrozona.bg. Има възможност да не сте изчистили всички, по тази причина оглеждайте и почиствайте листата един-два пъти на седмица. Гъсениците най-често се срещат по долната страна на листата или пък в центъра на растението. Обикновено се сливат с цвета на растението, по тази причина не бързайте.

Прост и активен метод да развалите проектите на вредителите е да им извършите преграда във тип на покритие. Поставете дъговидни опори върху насажденията и от горната страна сложете мрежа или нетъкано покритие. То ще пази растенията при захлаждане, ще ги защищити от горещините и ще ги отбрани от нездравословните инсекти.

Осигурете и дегизировка. Зелевата пеперуда, а и листните въшки доста по-рядко се притеглят от виолетовите и алените разновидности на зелето, споделят експерти. Ентомолозите изясняват този резултат с обстоятелството, че вредителите със зелен или бледен цвят не могат да се крият или сливат със зарзават с сходен ослепителен цвят. Освен това антоцианинът - флавоноид, който се съдържа в алените, пурпурните и сините пигменти в зеленчуците, има въпреки и слаб отровен резултат за гъсениците.

Комбинираните насаждения, в които съчетавате потреблението на растения-компаньони, също са подобаващ вид: подобаващи са копър, лавандула, чесън, лук, тагетеси, латинка.

Изкуствено направените пеперуди от бял филц, сложени по периметъра и в междуредията на тънки пръчици, от време на време заблуждават действителните прототипи, които мислят, че лехата към този момент е заета, и се махат в търсене на някоя свободна градинка.

В природата гъсениците на бялата зелева пеперуда са храна за птици, изключително врабчета. Кокошките също ще се зарадват на такова пиршество. Затова, вместо да търсите незабавно химически инсектициди, обменете порция гъсеници със съседа, който гледа кокошки.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР