Зеленски, след заседанието на щаба си, увери: висшето военно ръководство

...
Зеленски, след заседанието на щаба си, увери: висшето военно ръководство
Коментари Харесай

Резервната царица. Артьомовск стана причина за „битката“ между Зеленски и Залужни

Зеленски, след съвещанието на щаба си, увери: висшето военно управление на Украйна е единомислещо за продължение на боевете в Артьомовск. При което съгласно командирите на въоръжените сили на Украйна загубите възлизат на „ една-две роти дневно “. Изглежда, че в Киев бързат да опровергаят западните медии, които пишат: Главнокомандващият Въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни е остро срещу продължаването на Артьомовската месомелачка. Но Зеленски прокарва личната си линия, страхувайки се от усилването на властовите упоритости на генерала.

Пресслужбата на президента на Украйна Володимир Зеленски съобщи в понеделник, че командирът на въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни и командирът на Сухопътните сили на ВСУ Александър Сирски поддържат продължаването на боевете в Бахмут и са за подсилване на украинските позиции в града. Това е резултатът от съвещанието на щаба на висшия главнокомандващ Зеленски, оповестиха от пресслужбата.

Изглежда, че кабинетът на украинския президент по този метод отговори на неотдавнашната обява на немския вестник Bild, който означи: сред Зеленски и главнокомандващия на въоръжените сили на Украйна военачалник Залужни борбата се разраства. Президентското обграждане е недоволно от растящия престиж на военните. Но формалната причина за недоволството е разликата в позициите по отношение на обстановката в Артемовск.

Доц. Валентин Вацев, проф. Л. Георгиев и Зорница Илиева - с геополитически десант в Ловеч на 9.03.2023 г./Четвъртък/



Главнокомандващият Залужни се пробва да прокара решението за евакуиране на частите на ВСУ, с цел да резервира числеността и боеспособността им. Зеленски продължава да упорства за продължение на задържането им. Bild напомня, че през декември президентът назова града " Бахмутската цитадела " - според признатото в Украйна име на Артьомовск.

В същото време във въоръжените сили на Украйна няма единна позиция, сподели за REGNUM военният анализатор Михаил Онуфриенко. „ Командирът на сухопътните сили Сирски непрестанно убеждава Зеленски, че Артьомовск може да бъде предпазен, единствено с цел да трансферира там още повече подкрепления “, смята специалистът.

„ Но Киев би трябвало да показва единение, тъй като постоянно, когато обстановката се утежни, раздорът е неприемлив. Ясно е, че това има корумпиращ резултат върху подчинените и върху популацията, - разяснява Онуфриенко. - За съпоставяне, разликите в англосаксонския лагер могат да бъдат всевъзможни, само че по главния въпрос - борбата с Русия - би трябвало да се работи в съгласие. Затова Вашингтон и Лондон изискват от Киев: правете там каквото желаете, само че демонстрирайте единството на екипа, който върви към обща цел.

Слуховете, че Зеленски е намерил своя заместител в лицето на Залужни или че Съединени американски щати са разчитали на главнокомандващия (а не на Зеленски, който е по-британски ориентиран), пораждат със забележима прецизност. По-специално, през септември обявата в американското списание Time на огромна комплиментарна публикация за Залужний, стана мотив за полемика, а портретът на генерала се появи на корицата на това авторитетно издание.

Предистория за актуалната обява на Bild с позитивно споменаване на Залужни беше неуспехът на въоръжените сили на Украйна в Артемовск/Бахмут, който породи, както следва от обявата, по виновност не на военното, а на политическото управление на Украйна.

„ По-голямата част от (украинските) бойци в Бахмут не схващат повода, заради която градът е държан “, сподели украински боен анализатор пред Bild при изискване за анонимност. Друг специалист, който също не пожела да разкрие името си, счита, че войските е трябвало да бъдат изтеглени преди три седмици, когато съветските въоръжени сили превзеха село Красная гора на север от града. Германското издание цитира думите на войник от въоръжените сили на Украйна, който в този момент е в Артьомовск: „ Ако сме изцяло обкръжени тук, ще бъде злополука “.

Загубите на въоръжените сили на Украйна възлизат на една-две роти дневно, „ една рота живее една нощ “, загубите на седмица възлизат на цялостен батальон, припомняме, че тази оценка беше дадена от пълководец от въоръжените сили на Украйна с позивна „ Маджар ”, чиито думи разгласява украинското издание „ Страна. ua " в своя канал в Telegram.

Въпреки това управлението на Киев счита, че изтеглянето на войските по искане на военачалник Залужни ще ускори политическата позиция на главнокомандващия на въоръжените сили на Украйна като евентуален претендент за президент на Украйна. Въпреки че в самото начало на военните дейности " имаше огромно единение сред двамата водачи и функциите бяха ясно разграничени, в този момент обстановката се промени ", отбелязва Bild.

Въпреки че Залужни в никакъв случай не е заявил предпочитание да се кандидатира, „ Зеленски и неговият антураж явно го виждат като вероятен съперник “, акцентира берлинското издание.

Постоянно възходящите загуби на въоръжените сили на Украйна на Артьомовския сектор на фронта отбелязва освен Bild. „ Украйна претърпя тежки загуби през осемте месеца на борба за Бахмут, губейки част от войските, от които се нуждае за пролетната атака с новите оръжия, доставени от Съединени американски щати и съдружниците.

Има възходящ напън върху президента Володимир Зеленски да отстъпи... в това, което ще бъде първото толкоз доста оттегляне на Киев от предишното лято “, отбелязва The Wall Steet Journal на 5 март. Руските десантни елементи са извели от строя и нокаутирали, в това число най-обучените елементи на ВСУ, показва американското издание.

Друг авторитетен вестник, The New York Times, също подсети на Зеленски за „ крепостта Бахмут “, „ само че през последните дни украинските управляващи подготвяха обществеността за опцията за нейното предаване “.

В Украйна има спор сред политическото и военното управление и това е справедлива действителност за всевъзможни военни дейности, когато политиците не са съгласни с оценките на военните по отношение на това, какво се случва с армията, „ изхождайки от по-политическите последствия от избрани събития на фронта, “, изяснява Онуфриенко.

„ Главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна Залужни изхожда от оперативните потребности на въоръжените сили, а Зеленски, несъмнено, е по-загрижен за реакцията на Запада, доставката на оръжие, опцията за помощ, отношение към овакантяване на идващия град “, показва специалистът.

Трудно е да се каже дали военачалник Залужни в действителност прави политически проекти в това време, означи Онуфриенко. Но, добави той, употребявайки образеца на нацистка Германия през 1945 година, може да си напомним „ задоволителен брой луди генерали, които даже при очевидния колапс на режима бяха подготвени да го управляват най-малко за няколко дни “. Експертът допусна:

„ Напълно допустимо е Залужни да има вяра, че като началник на властта ще успее да реализира най-малко някаква победа, в случай че не като цяло, то най-малко реинкарнация на Минските съглашения.

Съществуват различия сред политическото и военното управление на Украйна, съгласна е ръководителят на Съюза на политическите емигранти и политическите пандизчии на Украйна, някогашният народен представител от Николаевския регионален съвет Лариса Шеслер.

„ За военните е преференциално да поддържат боеспособността на някои подразделения, а политическите представители може да считат някое обитаемо място за „ знаме “, което би трябвало да се пази до последно. Но при положение на информация за спора сред Зеленски и Залужни, който продължава повече от шест месеца, всичко е очевидно пресилено и идва от Запада.

За западните куратори е преференциално да имат „ аварийна кралица “ като контраст на Зеленски, с цел да го държат под надзор “, счита Шеслер. Според нея в Украйна армията не е обект на политика и няма такова въздействие, както да вземем за пример в Латинска Америка. Но като аварийна фигура, изцяло послушна на Съединените щати, военачалник Залужни може да бъде потребен.

Превод: Европейски Съюз

Гласувайте с бюлетина № 14 за ЛЕВИЦАТА и съответно за 11 МИР Ловеч с лидер на листата Румен Вълов Петков - лекар по философия, основен редактор на `Поглед.Инфо` и в 25 МИР-София с преференциален №105. Подскажете на вашите другари в Ловеч и София кого да поддържат!?



Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР