Зеленият сертификат на преболедувалите COVID-19 ще стане със срок на

...
Зеленият сертификат на преболедувалите COVID-19 ще стане със срок на
Коментари Харесай

Удължават срока на сертификата за преболедували

Зеленият документ на преболедувалите COVID-19 ще стане със период на годност от 12 месеца, разгласи здравният министър доцент Стойчо Кацаров на брифинг.
Експерти по инфекциозни заболявания, епидемиология и клинична имунология са подкрепили удължение на периода от сегашните 6 месеца, като се чака и последното от трите мнения да пристигна публично през днешния ден.
Новият период ще важи единствено на територията на нашата страна, като се обмисля документът да е с друга отбрана и друг QR код.
"Информационно обслужване " работят по това в петък или най-късно в понеделник националната осведомителна система да издава документ и на преболедували, които са били открити с антигенен тест.
Има и смяна при имунизираните – към този момент документът при приемане на първа доза от двудозов препарат ще дава свободен достъп в границите на интервала от два дни след иглата до месец по-късно. Междувременно жителят има опция да си сложи втората доза и да получи документ.
Проф. Кацаров означи, че все още има огромен интерес към еднодозовата ваксина, само че това е "административно провокиран избор " и по тази причина се постанова мярката с потреблението на междинния документ. "Това не е българска иновация в този метод ", акцентира министърът, като добави, че в ред европейски страни се ползва това.
До неделя в това число РЗИ ще издава единствено наставления при нарушавания в обектите и ще се анулират наложените досега санкции. За чиновниците без документ ще има безвъзмездни антигенни проби, които ще се получават от локалните РЗИ, като обаче тези проучвания няма да влизат в системата и за документ ще би трябвало да се върви до сертифицирана лаборатория.
Доц. Кацаров уточни, че се върви към основаване на "чиста среда " с имунизирани, преболедували и потвърдено здрави чиновници на гише в общинските и държавните администрации по места.
Кацаров беше безапелационен, че „ е в прорез с етиката на здравната специалност “ да излагаш на риск живота и здравето на пациентите си.
„ Въпросът не е на ограничения, въпросът е на здравна нравственос – да не допуснеш това нещо “, акцентира министърът по адрес на здравните служащи, които отхвърлят да се имунизират.
Той означи, че рестрикциите са с краткотраен темперамент, като ще има корекции при ясна наклонност към усъвършенстване.
"Алтернативата е цялостно затваряне ", добави доцент Кацаров, като уточни, че доста бизнеси още не могат да се възстановят от предходните локдауни.
"Моето мнение е че обстановката е доста тежка и, с цел да бъде обстановката тежка, евентуално цялото общество имаме виновност. Проблемът преди всичко са самите пациенти, които идват при нас много късно. По-голямата част от тях - съвсем 90 %, са с тежки съпътстващи болести ", съобщи и проф. Атанас Темелков от Александровска болница.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР