Зеленият образователен център покани почитателите на класическата музика на изложба

...
Зеленият образователен център покани почитателите на класическата музика на изложба
Коментари Харесай

Къща-музей „Панчо Владигеров“ гостува в Шабла с изложба и концерт

Зеленият учебен център предложения феновете на класическата музика на галерия и концерт, отдадени на Панчо Владигеров.

Държавен културен институт къща-музей „ Панчо Владигеров “ София се обитава във фамилната къща на композитора. Музеят показа галерия с архивни документи на огромния виртуоз, като първия негов нотен списък е от 1911 година. Над 7 хиляди архива има културната институция – от рождението до гибелта му.

За изложбата са събрани свидетелства и архивни материали от фонда на музея – фотоси, ръкописи, стратегии, афиши, писма и персонална преписка, запечатали дейните креативен и персонални контакти на Панчо Владигеров.

Даниела Колева имаше удоволствието да показа шефа на музея Надя Сотирова.

„ Панчо Владигеров е човек, с който България се показва по света. С тази галерия ние желаеме да покажем и напомним за индивида и композитора Панчо Владигеров. През целия си живот той е бил заобиколен от известни персони. На 19 години получава своето първо самопризнание. Учи в чужбина и след 1932 година се прибира в България. Бил е член на жури и учредител на днешния конкурс „ Варненско лято “. Бил е предан на работата си учител, който е „ извличал “ най-хубавото от своите възпитаници, само че не за 30-40 минути час, а за часове. Мнозина свързват името на Владигеров с рапсодия „ Вардар “, само че той написа и творби за цигулка. Има брат-близнак ЛюбенВладигеров, който е цигулар. “ – тези и още доста забавни неща описа Надя Сотирова.

Присъстващите в залата имаха опцията да чуят творби от Владигеров, Моцарт, Брамс, Камий Сен-Сан в осъществявания изпълнения на Иван Кръстев (цигулка) и доктор Александър Лиалиос (пиано).
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР