Зеленият боб е една от най-полезните храни, които човечеството познава. Днес

...
Зеленият боб е една от най-полезните храни, които човечеството познава.
Днес
Коментари Харесай

Приказен вкус: Най-незабравимите ястия със зелен фасул

Зеленият фасул е една от най-полезните храни, които човечеството познава.
Днес на фона на разнообразието, с което разполагаме, той е изгубил от известността си. Даже доста хора го свързват с безвкусни ястия и остарели разбирания за храненето, само че той би трябвало да бъде оправдан, тъй като е потребен, обичаен и наличен.
Нискокалоричен е и не съдържа наситени мазнини, макар че по хранителност се приближава до месото поради растителните белтъчини, на които са богати всички бобови култури.

Кремсупа
ПРОДУКТИ: 1 кг зелен боб, 250 мл животинска сметана, 2 скилидки чесън, 1 връзка свеж лук, 1/2 връзка магданоз, 1 л пилешки бульон, 2 жълтъка, 3 с. л. краве масло, сол и черен пипер на усет.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Зеленият боб се бланшира във вода за няколко минути, с цел да омекне. След това се шокира в леденостудена вода, с цел да резервира цвета си. Пресният лук, чесънът и магданозът се наситняват. Маслото се загрява и в него се запържват лукът и чесънът. Налива се пилешкият бульон. Добавят се магданозът и фасулът и щом супата кипне, се пасира. Застройва се с разрушената с жълтъците сметана. Кипва се и се дърпа от огъня. Овкусява се със сол и черен пипер и се сервира.

Паниран
ПРОДУКТИ: 500 г свеж зелен боб, 140 г брашно (+ за овалване), 2 яйца, 1 ч. л. бакпулвер, сол и черен пипер на усет, олио за пържене на маслена баня.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Пресният боб се почиства и се сварява в кипяща подсолена вода – би трябвало да остане леко хрупкав. Отцежда се, залива се със студена вода, след което се отцежда още веднъж и се посолява. Брашното се смесва с бакпулвера, сол и черен пипер на усет. Прави се кладенче и вътре се чукват яйцата. Наливат се към 150 мл студена вода и се разбърква. Трябва да се получи приблизително гъсто тесто за паниране. Фасулът се овалва в брашно. След това се потапя в панировката. Пържи се на маслена баня до златисто.

С кашкавал на фурна
ПРОДУКТИ: 1 кг зелен боб, 150 г кашкавал, 4 приблизително огромни моркова, 2 домата, 2 скилидки чесън, зехтин, сол и черен пипер на усет.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Зеленият боб се измива, почиства се от дръжките и се бланшира в подсолена вода за към 10 минути. След това се шокира в леденостудена вода, с цел да се спре процесът на варене. Морковите се обелват и се нарязват на кръгчета. Доматите също се обелват, само че се режат на кубчета. Зеленчуците се разстилат в подобаваща тава, заливат се със зехтина и се овкусяват със сол и черен пипер. Ястието се пече в авансово загрята на 180 градуса фурна към 25 минути. След това се поръсва с настърган кашкавал и се пече още 5-10 минути.

С наденица
ПРОДУКТИ: 4 огромни пушени наденици, 1 ч. л. червен пипер, 1/4 връзка копър, 2 скилидки чесън, 200 мл кисело мляко, 2 ч. л. настърган хрян, сол на усет, 2 с. л. зехтин, 150 г бейби морковчета, 600 г зелен боб, сол и черен пипер на усет.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Надениците се нацепват и се запичат от всички страни в изсъхнал тиган, до момента в който се разтворят. Фасулът и морковчетата се бланшират за 3–4 минути в гореща подсолена вода. След това се сотират в сгорещения зехтин за 3–4 минути, посоляват се и се слагат в тавичка или в различен съд за печене. Сосът се подготвя, като в купа се смесват накълцаните копър и чесън, киселото мляко и хрянът и се овкусява с червен, черен пипер и сол. В тавичката върху зеленчуците се подреждат частите наденица, като в цепките деликатно се сипва от соса. Наливат се към 200 мл вода и се пече в загрята до 200 градуса фурна към 10 минути.
Инфо: Ретро

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР