Зелените в Германия избраха за лидери двама представители на умереното

...
Зелените в Германия избраха за лидери двама представители на умереното
Коментари Харесай

Германските "Зелени" направиха завой към центъра с ново прагматично ръководство

Зелените " в Германия избраха за водачи двама представители на умереното си крило в опит да се трансфорат в по-приемлив сътрудник за християндемократите на канцлера Ангела Меркел, съобщи " Ройтерс ".

Решението значи напредване към центъра (много от позициите на " Зелените " до момента са били вляво от политическия спектър) и това може да увеличи напрежението в редиците на социалдемократите, които договарят с партията на Меркел като последни вероятни съдружни сътрудници.

" Зелените " управляваха в коалиция със социалдемократитe до 2005 година, а след изборите през септември се смятаха за вероятен съдружен сътрудник на Меркел дружно с демократичната Свободна демократическа партия (FDP) в така наречен коалиция " Ямайка " (заради цветовете, символизиращи трите партии). В края на ноември обаче FDP се отхвърли от договарянията, като настоя, че някои от най-радикалните им претенции, свързани с внезапни ограничавания за автомобилната и въглищната промишлености, ще се окажат прекомерно скъпи.

Обикновено до момента и двамата съпредседатели (традиционно мъж и жена) са били надлежно от центристкото и по-радикалното крило. Този път обаче и двамата - министърът на околната среда на Швезвиг-Холщайн Роберт Хабек и депутатът от Бундестага Аналена Бербок - са центристи. Шлезвиг-Холщайн, най-северната немска провинция, е и мястото, където ръководи коалиция " Ямайка " на равнище районно държавно управление.

Досегашните водачи, Джем Йоздемир и Катрин-Гьоринг Екард, споделиха при започване на месеца, че няма да се борят за нов мандат на поста. Двамата в действителност поддържаха Бербок, която преди да влезе в Бундестага, е специалист по климатичните промени.

" Ако гледаме на хипотетичното несъгласие сред радикализъм и държавничество като опция, а не като уязвимост, тогава през днешния ден в реалност е единствено началото, " сподели Бербок и добави, че без значение от смяната в управлението " Зелените " няма да правят отстъпка от позициите си за въглищната промишленост, само че да се оправят и със обществените последствия от това в райони, които обичайно се устоят от въгледобив.

Според " Ройтерс " по-центристки насочени " Зелени " могат да отворят вратата за нови диалози за " Ямайка ", в случай че договарянията за огромна коалиция сред християндемократи и социалдемократи се провалят.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Изборите в Германия (233)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР