Зелените пари циментираха статуса си на най-сигурно валутно убежище през

...
Зелените пари циментираха статуса си на най-сигурно валутно убежище през
Коментари Харесай

Американският долар - убежище от последна инстанция

Зелените пари циментираха статуса си на най-сигурно валутно леговище през седмицата макар продължаващата неустановеност към комерсиалните договаряния сред Вашингтон и Пекин и почналото публично следствие във връзка на възможен импийчмънт на президента Доналд Тръмп. Доларовият показател, който регистрира цената на щатския $ към главните му валутни съперници "докосна " най-високата си стойност от 2017-а и е напът да регистрира най-голямата си облага от март насам. От началото на годината той е поскъпнал с 1.6%, само че тази мощ провокира голямо неспокойствие и рецензии от страна на Тръмп, тъй като подбива приходите на американските експортьори.

За разлика от $, еврото бе изтикано до най-ниската си котировка за последните 28 месеца от 1.0922 щ. $ и в късната следобедна търговия на 27 септември се разменяше против 1.0930 $. Просто тъй като еврозоната излъчи следващите слаби фундаментални данни за интензивността в бранша на производството и за задълбочаващия се скептицизъм за икономическата вероятност на общността. Или, както обобщава Нийл Мелър - пазарен анализатор в "Бенк ъф Ню Йорк Мелън ", "налице е церемониал на отвратителни валути и просто не е явно коя да бъде предпочетена (пред американската) ".

Щатският $ остава "централният източник на ликвидност за финансовите потоци към избавителните убежища ", разяснява Ейдриън Хелфърт - управител на портфейли в компанията за ръководство на вложения от Далас - "Уесфуд холдингс ". Мнението му споделят и валутните стратези на "Моргън Стенли ". Според тях американската парична единица се катери за сметка на охлаждането на растежа в останалите международни стопанства, които изнасят капитали главно за Съединени американски щати.

Що се отнася до процедурата за импийчмънт и нейното въздействие върху пазарите, Адам Коул - основен валутен пълководец на RBC Сapital Markets счита, че този акт би трябвало да се преглежда по-скоро в подтекста на президентските избори в Америка през идната година. Пазарните анализатори са единомислещи, че политическите заглавия имат краткотраен резултат върху пазарите. И показват за образец намаляването на котировките на акции на 24 септември, когато Нанси Пелоси разгласи началото на процедурата и последвалото им възобновяване ден по-късно. Експертите припомнят, че фондовите тържища се въздействат най-много от фундаменталните стопански индикатори като да вземем за пример цените на петрола по времето на аферата "Уотъргейт " и взрива на осведомителните компании при процедурата по импийчмънт на президента Бил Клинтън през 1998-а. Евентуално въздействие върху икономическата политика може да се търси във връзка с комерсиалните войни, тъй като офанзивите против Тръмп биха могли да отклонят вниманието му и да намалят риска от ескалация на комерсиалното напрежение.

Зелените пари изпревариха всичките си съществени съперници по финансови резултати през тази година освен поради мощната стопанска система, само че и поради позитивната рентабилност на щатските държавни облигации. В тази връзка анализаторите на RBC Сapital Markets предизвестиха клиентите си, че възможен засилен приток на още вложения в ДЦК може да тласне доходността на десетгодишните щатски облигации под 1%, което ще предизвика 16-процентен растеж на японската йена над сегашните й котировки (грубо 108 йени за един щ. $ в късния следобяд на 27 септември). Това значи стойност от 90 йени за един $ - сюжет, който няма да се случи в кратковременен проект. Неговото осъществяване ще стартира откакто японските вложители се втурнат да застраховат задграничните си активи, с което ще качат йената. Експертите на RBC Сapital Markets чакат по-скоро йената да поевтинее през идните шест до 12 месеца, тъй като позволяват, че предстоят лимитирани лихвени редукции в Съединени американски щати и опазване на относително ниските цени за хеджиране, които са на равнището от началото на 2018-а.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР