Зеленчуци за приготвяне на зимнина от поне три държави има

...
Зеленчуци за приготвяне на зимнина от поне три държави има
Коментари Харесай

За туршията: Карфиол от Полша, морковите турски, чесънът китайски

Зеленчуци за подготвяне на зимнина от най-малко три страни има по родните пазари и магазини, откри инспекция на „ Телеграф “. Въпреки че сезонът на родната продукция към момента не е отминал, най-често се оферират моркови, пипер и карфиол от Турция, Полша и Италия. При множеството от зеленчуците има разлика в цените, като морковите да вземем за пример от Ботуша са двойно по-евтини от бг производството. Единственият зарзават, който излиза напълно от родните градини и в магазини, и на пазари, е зелето.

Произход
-->
Най-често в магазините, където на етикетите се разказва произходът на стоката, разнообразието е огромно. Например карфиолът от Полша се предлага на промоция за 2,40 лв. за кило, като една глава излиза към 1,5 килограмът. Родното произвеждане пък върви по 3,50 лв. за кило. Пиперът пък е както вносен, по този начин и български. За туршията би трябвало чушките да са месести, с цел да не се разложат при втасването. Цената на турските е към 2 лв., а родните вървят по 3 лв. за кило.

Друг артикул, който се употребява за зимнина, са морковите. Оказва се, че на българския пазар има голямо многообразие от вносни. Например в някои магазини се оферират турски, а в други от Италия, само че има и български. Турските са по 99 ст. за кило, а италианските по 1,20 лв.. Морковите от родните градини пък вървят в комерсиалната мрежа по 2 лв.. Зелени домати, които някои домакини затварят в буркани за подготвяне на ястия, а други влагат в туршия, има главно по пазарите и вървят твърдо по 2 лв. за кило.

Драстична разлика в цената сред българското произвеждане и вносното има и при чесъна. Подправката от родните градини е 4 пъти по-скъпа от китайския. В момента на пазара може да се откри български по 20 лв. за кило, а вносният е по 4-5 лв..

Според домакини, които постоянно поставят зимнина, при използването на вносните зеленчуци постоянно туршията им след време се разкашква и не става за консумация. С българските пък подобен проблем няма.

Сортове

Един от най-важните артикули, който българинът поставя на трапезата през студените месеци, е киселото зеле. Справка по магазини и пазари в столицата демонстрира, че се предлага единствено българско, и то в обилие. Според специалисти обаче не всяка зелка става кисела. Едни от най-популярните сортове, които експертите по зимнина купуват, са Балкан, Кьосе и сръбският Сармалин, който от няколко години се сади и у нас.

Сортовете зеле като Браво, Пруктор и Чиърс са извънредно несъответствуващи. Тези типове имат свойството да си остават „ пресни ” даже след заливането със саламура и престояването му даже и половин година. Единственото, което се трансформира при тях, е ароматът - от противен към извънредно противен.

Цени

Цените на зелките са от 80 ст. до 1,50 лв. за кило. По пазарите те варират от 80 до 1,30 лв., като всеобщо се оферират като вид Кьосе и Балкан. Търговци и производители по пазарите на дребно обаче не са склонни да вършат понижение на цената при закупуване на по-голямо количество. Отстъпки обаче оферират производители, които пускат предложения в уеб страниците за безвъзмездни разгласи. Там зелките, подобаващи за зимнина, се оферират на равнища от 50 ст. до 1 лев за кило. Важно е обаче при договаряне на количества да се има в поради, че купувачът поема доставката. Има производители на зеле, които към този момент са разпродали стоката си още преди да са я добили от полето.

На пазари по селата:

Градинари вършат описи за идната есен

Крехко зеле от един от обичаните за туршия сортове на българите - Балкан, продават за 1,30-1,50 лева кг край Драгоман, видя „ Телеграф “. В самия град пък на сергии локален фермер описа, че отглежда същия вид. Много се харесвал и от тази година към този момент има лист с искащи да се снабдят със зелето за идващия сезон. Той сподели, че се купува главно за салати, както и за вида царски туршии. Той обаче избира различен вид, който бил с по-търговски качества за бидон с кисело зеле. Според него Балкан бързо се размивал, до момента в който другият бил по-твърдичък. Въпреки че е заложил от зелето си в бидон, още не е решил на какви цени ще го продава, когато втаса.

На пазара в Драгоман нежни и свежи зеленчуци продаваха локални фермери, както и такива от региона на Пловдив, извънредно българско произвеждане. Градински домати розови се предлагаха на 4 лева Стопанката сподели, че ще има, до момента в който не падне слана. Чушки вид капия локални и от градини в Пловдив вървят от 1,70 до към 2,20 лева за кг. Карфиол към 3 лева за кг, люти чушки разнообразни сортове се продават сред 5-6 лева килото, а големи връзки с копър и магданоз са по 50 ст., още веднъж родно произвеждане. За параленост - една такава в магазините се равнява най-малко на две.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР