Зелен сертификат, за да ходиш на заведение, ресторант, бар, дискотека

...
Зелен сертификат, за да ходиш на заведение, ресторант, бар, дискотека
Коментари Харесай

Зелен сертификат: Ако ви трябва тест срещу коронавирус за заведение или дискотека, той няма да е съвсем безплатен

Зелен документ, с цел да вървиш на заведение, ресторант, бар, дискотека и така нататък (не единствено, важи за всевъзможни обществени места и места, където има обществени дейности) – това може да стане факт в България от 18 октомври.

Какво ще съставлява предстоящ зелен документ? Това ще е доказателство за имунна отбрана от COVID-19 (бел. ред. - безусловно ясно е, че 100% имунна отбрана няма, само че по параметрите на зеления документ ще се смята, че това е най-хубавата допустима имунна защита). Доказателствата за имунна отбрана може да бъдат:
 Нови ограничения: Пълен потенциал на заведения, театри, кина и фитнеси единствено при 100% имунизиран личен състав и гости Нови ограничения: Пълен потенциал на заведения, театри, кина и фитнеси единствено при 100% имунизиран личен състав и гости
По-строги ограничения, свързани със зеления документ, ще се вкарат у нас от петък. Там, където няма 100% имунизиран личен състав в местата със...

- документ за приключен имунизационен курс (при двудозовите ваксини това значи да си си поставил и втората доза)

- доказателство, че си преболедувал (положителен PCR или позитивен антигенен тест, доказващ в кой интервал от време в предишното е карана болестта)

- негативен резултат от антигенен тест, изработен до 48 часа преди събитието, или негативен резултат от PCR тест, изработен до 72 часа преди събитието, на което отивате

Уловките - за тестванията
 Задължителен зелен документ и в България? Задължителен " зелен документ " и в България?
Печална наклонност прави усещане в четвъртата вълна на ковид, която постепенно, само че несъмнено продължава да набира мощ. Лошо развъртян...

Безплатни ли ще са тестванията по третата алтернатива от описаните нагоре? той към този момент е упълномощил да бъдат купени за сметка на страната 1 000 000 антигенни теста. Само че сподели и, че всеки, на който му вземат проба, ще би трябвало да си заплати това " взимане ". А на въпрос каква ще е цената, прецизен отговор нямаше – само конкретизиране, че зависи от лабораториите, само че надали ще е нещо „ значително “.

Министърът уточни, че е обсъждано да се смятат и кръвните проби за антитела като част от " зеления документ ", само че това не може да се смята като доказателство за имунна отбрана. Същото важи и за проби за клетъчен имунитет.

И още – в случай че бъде признат зеленият документ, антигенен и PCR тест ще се вършат от сертифицирана лаборатория, която да издаде съответното уверение за негативен тест. Ако обаче пробата е позитивен, следва 14-дневна карантина за далия тестът.

Кога ще стане ясно дали ще има зелен документ, с цел да се посещават без ограничавания обществени места и места с обществени действия – съвещание на Експертния съвет към здравното министерство ще се организира в понеделник, 18 октомври.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР