Здравословна доза мъдрост, назаем от специалиста по вътрешна медицина и

...
Здравословна доза мъдрост, назаем от специалиста по вътрешна медицина и
Коментари Харесай

♥ Болестта на мисълта е ужасен бич за човечеството, защото атакува най-ценното ни оръжие - нашия дух

Здравословна доза мъдрост, назаем от експерта по вътрешна медицина и кардиология доктор Арнолд Фокс и сина му – писателят Бари Фокс, от взаимната им книга „ Да вършим чудеса “ (Изд. „ Кибеа “).

(The Garden of Death, 1896, painting by Finnish symbolist painter Hugo Simberg)

♥ Болестта на мисълта

Години наред медиците са считали, че тялото и мозъкът на индивида съществуват без значение и не си взаимодействат. Преди време беше същинска разкол някой доктор даже да допусне, че протичащото се в мозъка може фактически да повлияе на тялото. Днес към този момент знаем сигурно, че тялото и мозъкът са неотлъчно свързани и не съществува мисъл, която да не провокира действителни събития в материалния свят. Всяка мисъл, генерирана в съзнанието, се трансформира от мозъка в биохимични субстанции и по този метод предопределя физически положения като здраве или болест, благополучие или злощастие, триумф или неуспех. Мислите и дейностите ни предизвикат действителни химически, топлинни, електрически и други събития в организма, като да вземем за пример ускорение на пулса, повишение на кръвното налягане, обособяване на кортизон, адреналин, ендорфини и други, които в следствие видоизменят средата и физическите ни характерности.

Мозъкът е най-голямата жлеза в човешкия организъм, която непрестанно отделя вещества – вестоносците, с помощта на чийто труд посланията на мозъка доближават до всяка част на тялото и споделят с всяка негова клетка. Мислите, думите и дейностите ви са градивният материал на вашия дух. Казваме, че позитивните мисли са животворно лекарство, тъй като подтикват отделянето на потребни биохимикали като ендорфините да вземем за пример, които ни зареждат с сила и оптимизъм и ни вършат по-щастливи и здрави. Отрицателните мисли, въпреки това, освобождават в кръвта мощни по своето въздействие вещества като адреналин, норадреналин, над 40 типа кортизон и други, които са в положение да разрушат салдото и вътрешните ни системи по този начин, както чукът разрушава нежно стъкло, и безусловно да ни разболеят. Прекомерното засищане на кръвта със вещества, подтиквани от отрицателните мисли, усилва риска от рак, инфаркт и появяването на безчет други здравословни проблеми. Наред с физиологичните последици, негативното мислене и скептицизмът блокират възприятието на наслада и задоволство от живота и понижават възможностите за триумф. Негативните мисли са заразни вредители, които разболяват и унищожават духа. Невъобразимото количество пациенти, тълпящи се пред лекарските кабинети в целия свят, се дължи преди всичко на епидемиологично разпространяващата се болест на мисълта и едвам по-късно на заболявания, породени от вируси и бактерии.

Болестта на мисълта е ужасяващ камшик за човечеството, тъй като нападна най-силното ни преимущество и най-ценното ни оръжие – нашия дух. Десетки милиони хора са пристрастени към отрицателното мислене, също като предприемача и актрисата, които загатнах по-рано. В такова положение ние имаме очи единствено за негативното, ушите ни чуват единствено печалното, а ръцете ни прегръщат единствено тъгата. С всяка отрицателна мисъл, която позволяваме в мозъка си, и с всяка порция злощастие, която сервира на душата си, ние забиваме следващата отровна стрела във фината материя на своя дух, който стартира да гасне, а угасне ли духът, тялото губи източника си на сила и здраве.

От книгата: „ Да вършим чудеса “, Д-р Арнолд Фокс, изд. „ Кибеа “, 2018 година,
Източник: kibea.net
Картина: The Garden of Death, 1896, painting by Finnish symbolist painter Hugo Simberg, en.wikipedia.org

 

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР