Здравното министерство сондира пазара за нов вносител, а лекарите преценяват

...
Здравното министерство сондира пазара за нов вносител, а лекарите преценяват
Коментари Харесай

Здравното министерство търси нов вносител на изотоп за изследване на онкоболни

Здравното министерство " сондира " пазара за нов вносител, а лекарите преценят на кого да създадат различно проучване, откакто към този момент има липса на изотопи, с които се откриват метастази на рак.
Криза с проучвания за онкоболни: Липсват изотопи за разкриване на метастази Спешно страната пренасочва заболели към различни проучвания
Лечебните заведения са получили информацията с различните проучвания, които могат да бъдат направени. Тя е готова от Експертния съвет по ядрена медицина. Предстои Надзорът на касата да гласоподава спомагателни средства за проучванията, с цел да не се постанова пациентите да чакат дълго.

Снимка: btvnovinite.bg
Жена от Ямбол получава диагнозата рак преди 5 години. Не желае да демонстрира лицето си. Минала е през две интервенции. Периодично й вършат така наречен сцинтиграфия, която демонстрира има ли разсейки. Изследването, което би трябвало да се направи този месец се отсрочва, поради неналичието на изотоп.

" Направо ми причерня пред очите като ми се обадиха и ми споделиха,че няма изотопи.. От един месец очаквам да отида на сцинтиграфия. Това е гадно за онкоболните, страната не се грижи за тях ", споделя дамата.

Договорът за доставка на така наречен " технециеви генератори " е подписан сред здравното министерство и фирмата-вносител през май 2018 година със период до края на февруари 2019 година Общата стойност е до 138 хиляди с Данък добавена стойност.

Последните 17 генератора обаче по този начин и не стигат до лечебните заведения. Затова се предлагат различни проучвания - за рак на гърдата - ПЕТ-скенер. За щитовидната жлеза - ехография.

" Има разновидности от образната диагностика, които са доста сполучливи, които са допустими в случай че не изцяло, то отчасти да заменят костната сцинтиграфия ", изяснява проф. Ирена Костадинова от УМБАЛ " Аджибадем Сити Клиник ".

На места пациенти избират да изчакат доставка на изотопа вместо да прибегнат към опция. Не всички обаче могат да чакат.
„ Галъп ”: Пациентите понижават, разноските за онкология се усилват Малко онкоболни получават палиативни грижи, платени от НЗОК
Министерството търси нов вносител на изотопа. От компанията, която в този момент бави доставката, отхвърлят изявление. За bTV само обявиха, че пробват да внесат количества. Дали ще съумеят и по кое време не е ясно.

От здравното министерство са подали иск за погашение на неустойки от страна на фирмата-вносител, поради нарушаване на контракта.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР