Здравният сертификат ще улесни безопасното пътуване и по този начин

...
Здравният сертификат ще улесни безопасното пътуване и по този начин
Коментари Харесай

Здравният сертификат ще даде тласък за съживяването на туризма

Здравният документ ще улесни безвредното пътешестване и по този метод ще даде значим подтик за съживяването на екосистемата на туризма. Това съобщи вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова по време на  извършената през днешния ден кръгла маса на високо равнище на тематика „ Европейски цифров зелен документ “, проведена от Елизабет Кьостингер, федерален министър по въпросите на селското стопанство, районите и туризма на Австрия.

Безопасното, безпроблемно и свободно пътешестване, както и отворените граници са от главно значение за съживяването на туристическия бранш, заради което са нужни съгласуваност, поддръжка и взаимност както на нивото на Европейски Съюз, по този начин и на интернационално равнище, с цел да се основат нужните условия за поощряване на развиването в бранша в сходство с основополагащото право на свободно придвижване, сподели вицепремиерът. И добави, че българското държавно управление поддържа основаването на „ бързи зелени коридори “ за имунизирани, хора с отрицателен тест за COVID-19 и хора, които към този момент са се възстановили от COVID-19, като в същото време не се лимитират пътуванията на останалите лица.

По думите ѝ това би трябвало да докара до възобновление на туристическата екосистема и интернационалната подвижност, предоставяйки независимост на придвижване и елиминирайки опцията за ограничаване на несъществените пътувания.

Според нея е от основна значимост да не се допусне дискриминация във връзка с пътуващите от трети страни, които също дават отговор на изискванията на цифровия зелен документ.

По време на срещата министър Николова напомни, че България беше от страните инициаторки за въвеждане на зелен документ, и добави, че би трябвало да се откри решение и за хората, които по редица аргументи – персонални или медицински, не могат да се имунизират.

Вицепремиерът беседва и с Франк Кванте, общоприет управител на „ Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт “ АД. Двамата разискаха обстановката в бранш туризъм и идния летен сезон. На срещата участва и Красимир Станев, изпълнителен шеф на „ Албена “ АД.

Вярвам, че обезпечаването на обществен имидж на страната ни като безвредна дестинация е в наш общ интерес, съобщи Николова. И добави, че Министерството на туризма е в непрекъсната съгласуваност с Министерство на външните работи, Министерство на вътрешните работи, Министерството на здравеопазването с оглед налаганите ограничения, политики и стандарти за сигурност.

Относно облекчаването на визовия режим за туристите от трети страни вицепремиерът сподели, че това е въпрос, по който Министерството на туризма спомага на сътрудниците от Министерство на външните работи от години. Готови сме да отделим още повече запаси в тази тенденция с оглед значимостта на значимите ни пазари, разясни тя.

Министър Николова срещна Франк Кванте с изискванията за влизане в страната и въведените санитарно-хигиенни ограничения в курортите. И обясни, че държавното управление, Министерството на туризма и здравните управляващи поставят всички нужни старания за опазване сигурността и здравето на туристите. Следим ситуацията непрестанно и се надяваме в разгара на лятото повече чужденци да имат опция да посетят страната ни, заключи тя.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР