Здравният министър проф. Костадин Ангелов издаде , с която забранява

...
Здравният министър проф. Костадин Ангелов издаде , с която забранява
Коментари Харесай

Забранява се износът на лекарства за COVID-19

Здравният министър проф. Костадин Ангелов издаде, с която не разрешава до 31 януари износа на медикаменти, които влизат в лечебните схеми за лекуване на болестта COVID-19 и се ползват в болничната и извънболничната помощ, заяви министерството на опазването на здравето. От претекстовете към заповедта излиза наяве, че доставки има, само че все пак има и дефицит, като инспекции са открили, че макар сериозното състояние у нас още веднъж се прави успореден експорт на основни лекарства. В същото време продажбите на някои от продуктите с азитромицин са прекратени на равнище собственик на позволение за приложимост до януари 2021 година, а в новооткритите звена за лекуване на COVID-19 има дефицит на О2.

Забраната обгръща следните групи лекарства: Azithromycin, Enoxaparin, Nadroparin, Dexamethasone, както и медицински газ О2. Тя се издава по отношение на писмо от изпълнителната организация по медикаментите от 15 декември, в което се показва, че потреблението на няколко групи медикаменти се е повишило доста. За INN Azithromycin покачването е с 5000%, за INN Dexamethasone е с 2300%, за INN Nadroparin и Enoxaparin - с съвсем 500%, показват от Министерство на здравеопазването.

Проверки на организацията по сигнали за дефицит на медикаменти през ноември и декември демонстрират, че посочените лекарствени артикули са предмет на успореден експорт в количества, създаващи предпоставки за евентуален дефицит от лекарствените артикули за българския пазар, пишат от Министерство на здравеопазването. От организацията по медикаментите показват, че без значение от законния темперамент на осъществяваната активност, износът на лекарствени артикули, употребявани в процеса на лекуване на български пациенти с COVID-19 в интервал на увеличено ползване, нарушава нежния баланс сред доставените на територията на страната лекарствени артикули и нарасналите потребности от тях за облекчаване на здравните потребности на популацията.

По този въпрос има и писма от " Санофи България “, в което се желае подпомагане, с цел да бъде неразрешен износът на CLEXANE solution for injection. От сдружението " Майлан " - компания на Viatris, което популяризира лекарствения артикул Fraxiparine, пишат, че има нараснал риск от краткотрайни преустановявания на продажбите заради нараснало търсене, стеснен индустриален потенциал и неспособност за непланирано нарастване на производството. За някои от продуктите с INN Azithromycinе е постъпило съобщение от притежателя на разрешението за приложимост за прекратяване на продажбите за интервала ноември 2020 година – януари 2021 година по отношение на възходящото ползване, показват още от Министерство на здравеопазването. Затруднения със снабдяването има и в аптеките, и за лечебните заведения.

Проблеми има и във връзка с доставките на медицински О2 в бутилки за новоразкритите отделения за интензивно лекуване на заболели с COVID-19, в които няма построена централна апаратура за подаване на О2. Предвид нараствания брой на пациенти, настанени в тези отделения за лекуване, респ. нуждата от спомагателни количества О2 от една страна, а от друга усложненията на производителите на медицински О2 да го доставят в бутилки, основава евентуален риск за застраховане на нужните количества от него, написа още в документите към заповедта.

До този миг от държавното управление уверяваха, че на национално равнище дефицит на лекарства за лекуване на COVID-19 няма. В същото време доста пациенти са принудени да обикалят аптеките, до момента в който намерят предписаните медикаменти.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР