Здравният министър проф. д-р Христо Хинков подчерта в студиото на

...
Здравният министър проф. д-р Христо Хинков подчерта в студиото на
Коментари Харесай

Здравният министър: Крачка назад с електронните рецепти няма да има

Здравният министър проф. доктор Христо Хинков акцентира в студиото на Нова телевизия смисъла на електронните предписания за улеснение на достъпа до лекарства, макар възходящите опасения и рецензии от разнообразни страни. Той акцентира, че, цялостната електронизацията на рецептите сега се ползва единствено за антибиотици и антидиабетични препарати, само че тя оказва помощ за управлението на продажбата на антибиотици без предписания, която продължава да бъде огромен проблем в страната.

" От 16 до 19 октомври са издадени близо 60 000 електронни предписания, като 65% от тях са изпълнени, " заяви Хинков, като акцентира, че правата на пациентите не са били нарушени и че системата е била тествана сполучливо през последните две години. Също по този начин, бе посочено, че съществуващите проблеми с кодовете на медикаментите към този момент са позволени, като се вкара повсеместен код за всички препарати.

Въпреки оспорванията и провокираните компликации, министърът на опазването на здравето е безапелационен, че няма да има стъпка обратно и в случай че се върне системата с хартиени предписания, електронните предписания може в никакъв случай повече да не бъдат въведени. Той призна, че всяко изобретение среща опозиция, само че акцентира, че задачата е пациентът да получи нужните медикаменти по-лесно.

Министър Хинков разяснява и идните промени в неговия екип, наблягайки, че не се е поддал на напън за назначения или уволнения. Въпреки това, той удостовери, че се чака назначението на нов заместник-министър.

Той приказва в подтекста на възходящо напрежение и неодобрение измежду обществеността, фармацевтите и лекарите по отношение на въвеждането на напълно електронни предписания. Българският лекарски съюз изрази подготвеност за митинги и правосъдни искове, до момента в който омбудсманът уточни евентуално нарушаване на правата на пациентите до лекуване.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР