Здравният министър на Турция Фахреттин Коджа каза за вестник Йени

...
Здравният министър на Турция Фахреттин Коджа каза за вестник Йени
Коментари Харесай

Турция може да прилага своя ваксина като трета доза наесен

Здравният министър на Турция Фахреттин Коджа сподели за вестник " Йени Шафак ", че евентуално в Турция ще ползва „ локално направена ваксина като „ трета доза “. Koджa сподели, че се предлага еднократна трета доза минимум шест месеца след инжектиране на втората доза и актуалният период за привършване на създаването на локални ваксини може да е задоволителен, с цел да съвпадне с този интервал. „ Вярвам, че нашата ваксина ще отстрани зависимостта ни от чужбина за трети дози “, сподели Коджа.

Министърът означи, че към края на 2021 година ще бъдат налични повече от една локално създадена ваксина. Той сподели, че неактивна ваксина, създадена в университета Ерджиес в централна Турция, е завършила опитите във Фаза 2 и може да бъде налична скоро, след привършване на опитите и анализите „ през септември или октомври”.

Коджа означи, че сега седем претенденти за ваксина, създадени от турски учени, са напреднали. „ Разработваме още една неактивна ваксина и тече фаза 1 на ваксина с сходни на вируси частици (VLP). Базираната на аденовирус ваксина ще стартира изпитването си фаза 1 след няколко седмици “, добави той.

Турция с повече от 24,3 милиона приложени дози Covid-19 ваксини, до в този момент си обезпечи седмото място в света, като последните данни демонстрират, че случаите на ковид също понижават в цялата страна за последната седмица. Въпреки това страната е на четвърто място в света по дневен брой вирусоносители.

Броят на имунизациите, прилагани против ковид, доближи над 1,1 милиарда в международен мащаб. Турция остава по-напред от други страни като Франция, Италия, Индонезия и Русия.

Статистиката демонстрира, че междинният брой ваксини на 100 души в Турция е към този момент 27,62. Повече от 14 милиона души са получили първите си дози, до момента в който други 10 милиона души са получили и втората ваксина от началото на акцията за почнала през януари, което е съвсем 12 на 100 от популацията.

Китай има максимален брой имунизации, с повече от 279 милиона дози, съгласно данни, оповестени от уеб страницата Ourworldindata.org. Съединени американски щати са на второ място с повече от 246 милиона дози.

В Турция имунизацията стартира с китайската на Синовак, а неотдавна стартира използването и на имунизацията на Пфайзер-Бионтек. От този месец се планува използването и на към този момент удобрената Спутник V. Министър Коджа разгласи, че страната ще получи 50 милиона дози ваксина Спутник V през идващите шест месеца и още 90 милиона дози от Пфайзер-Бионтек. Като цяло Турция е поръчала 240 милиона дози ваксини COVID-19, в това число 100 милиона от китайската компания Синовак, макар че доставките ѝ претърпяха някои механически закъснения съгласно управляващите.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР