Здравният министър Кирил Ананиев ще представи в понеделник нов вариант

...
Здравният министър Кирил Ананиев ще представи в понеделник нов вариант
Коментари Харесай

Ананиев представя нов вариант на здравен модел

Здравният министър Кирил Ананиев ще показа в понеделник нов вид за смяна в здравноосигурителния модел, направен след полемиките в работните групи от есента на предходната година.

Според авансово изтеклата информация новият вид планува унищожаване монопола на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) като единствен длъжник на медицинските услуги от главния пакет при опазване на солидарния принцип и размера на здравната вноска от 8%.

Същите пари ще се разпределят сред повече здравни фондове

Предвижда се хората да имат избор къде да внасят сегашните 8% здравна вноска – в НЗОК или в частен осигурител. В момента със здравни вносски се събират 4.2 милиарда лв. - 2.8 милиарда от вноските на работещите хора и съвсем 1.4 милиарда трансфер от страната за обезпечаваните от нея пенсионери, деца, студенти, безработни и други

За да излезе на пазара в конкуренция с НЗОК обаче частният осигурител би трябвало да набере 1 млн. обезпечени. Хората, които не са създали експлицитен избор, ще останат обезпечени в НЗОК. Фондовете няма да имат право на селекция на пациенти по никакъв симптом и ще са длъжни да записват всеки искащ.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР