Здравният министър и РЗИ по места ще налагат временни епидемични

...
Здравният министър и РЗИ по места ще налагат временни епидемични
Коментари Харесай

От 1 април само здравният министър с РЗИ ще въвежда мерките за COVID-19

Здравният министър и РЗИ по места ще постановат краткотрайни епидемиологични ограничения отсега нататък, в случай че обстановката с COVID-19 го наложи. Това гласят измененията в Закона за здравето, които депутатите одобриха на първо четене. Те произтекоха от отпадналата от 1 април изключителна епидемиологична конюнктура, а дружно с нея и всички ограничавания като маски, отдалеченост, стерилизация, карантина и изолираност.

" За " гласоподаваха 119 народни представители от болшинството, въздържаха се 39 национални избраници от ГЕРБ и Движение за права и свободи, а " срещу " бяха 13 депутати от " Възраждане " и 11 от ГЕРБ.

Предвижда се министърът на опазването на здравето по предложение на основния държавен здравен контрольор да позволява краткотрайни противоепидемични ограничения в страната или в обособен район при нужда, а РЗОК да имат правото, при нужда, да подписват контракти с локални лечебни заведения.

Още три месеца обаче ще продължат заплащанията в здравната система, свързани с лекуването на ковид. Министър Асена Сербезова увери, че заплащанията на медиците на първа линия, в размер на 1000 лева, ще бъдат непокътнати до юни. На рецензиите на опозицията, че в нейните пълномощия не е планувано да продължи да изплаща на лекари, медицински сестри, помощник-фармацевти и санитари, спомагателните надлежно, 600 лева, 360 лева и 120 лева, здравната министърка отговори, че и те ще продължат, а механизмът се разисква " всекидневно, ежечасно " взаимно с НЗОК.

Проф. Асена Сербезова изрично отхвърли, че законът третира каквато и да е имунизация, и даде обещание огромна част от зародилите въпроси да бъдат изчистени сред първо и второ четене на закона. Сербезова отхвърли и опасенията на депутати от опозицията, че здравният министър щял към този момент еднолично да постанова противоепидемичните ограничения. Тя увери, че такива решения не взима сама.

" Епидемичните ограничения като носене на маски, стерилизация няма да се постановат. Лечението на COVID-19 би трябвало да бъде " развързано ", по този начин, както не стопираме да лекуваме и други болести ", разяснява от трибуната министърката.

" Този законопроект очевидно би трябвало да бъдат под мотото - 2 години тормоз ни стигат ", заключи още при започване на близо тричасовите диспути депутатката от " Възраждане " Елена Гунчева. Тя укори, че законопроектът предлага " еднолична власт на министъра на опазването на здравето ".

" Движение за права и свободи ще гласоподава " въздържал се " предизвести още на старта на пленарните разногласия депутатът Джевдет Чакъров, като аргументира гласуването на групата с това, че той е финансово негарантиран. Предвиденото в закона право ръководителите на РЗОК да склчват контракти с лечебни заведения, които не дават отговор на критериите, провокира терзанията и на Движение за права и свободи, и на ГЕРБ.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР