Здравният министър Асена Сербезова създаде работна група, която да анализира

...
Здравният министър Асена Сербезова създаде работна група, която да анализира
Коментари Харесай

Сербезова свиква работна група, която да анализира приема на пациенти в Спешна помощ |

Здравният министър Асена Сербезова сътвори работна група, която да проучва настоящия все още медицински стандарт по компетентност „ Спешна медицина ". Причината е казусът с умрялата жена във врачанската болница " Христо Ботев ". 

Ръководителите на лечебните заведения, в които е разкрито незабавно поделение, основават нужната организация, управляват, управляват и носят отговорност за обезпечаването на диагностично-лечебната и консултативната активност в отделението.

Също по този начин незабавното поделение би трябвало да има обща зона на регистрация. В тази зона се обезпечават конюнктура и условия за къса входяща триажна оценка на пациента. Триажната зона има пряк достъп до шокова зала и би трябвало да бъде подсигурена с инсталация и екипировка за начална оценка и базална поддръжка и наблюдаване на виталните функционалности.

Стандартът съдържа логаритъм за банкет на незабавен пациент. Според него всички пациенти в незабавно поделение подлежат на медицински триаж и се категоризират по признатите триажни скали според от тяхното положение като „ сериозен незабавен пациент ", „ нестабилен/потенциално неустойчив незабавен пациент " или „ минимална неотложност - постоянен пациент ". Триажната категория на незабавния пациент се дефинира въз основата на главно недоволство, въз основа на съществуването, типа и степента на тежест на избрани физиологични прояви (ниво на схващане, хемодинамика, дишане, телесна температура, остра болежка, кървене).

Съгласно стандарта медицинският триаж в избраната за тази активност зона се прави от най-малко един член на незабавния екип (лекар, експерт по здравни грижи, лекарски помощник или професионален специалист) със специфична подготовка и образование за тази активност. Триажната оценка би трябвало да се извърши до 5 минути от визитата в незабавното поделение и включва отчитане за избрани витални белези (дишане, пулс, телесна температура, артериално налягане), и установяване на предварителна диагноза или главно недоволство, въз основа на които се дефинира триажната категория.

Съгласно триажната канара, избрана в стандарта, сериозен незабавен пациент (Код Червено А1) е пациент с животозастрашаващи признаци вследствие заболяване или увреждане с висока възможност от летален излаз, в случай че не се подхващат незабавни интервенции за попречване на по-нататъшна неустойчивост на дихателната функционалност, циркулацията и/или неврологичната функционалност. Тези пациенти се насочват неотложно - до 1 минута, към зала за ресусцитация (шокова зала).

Нестабилен/потенциално неустойчив незабавен пациент (код Жълто В2) е пациент с евентуална заплаха за живота, налице са признаци и признаци вследствие заболяване или увреждане, които могат да прогресират по тежест и да доведат до затруднения с висока възможност от настъпване на тежки последици за жизненоважните функционалности, в случай че лекуването не се приложи бързо. Тези пациенти би трябвало да бъдат настанени и обслужени от незабавния екип в избраната за задачата зона за преглед/спешна терапия до 30 минути от момента на установяване на триажната категория.

Стабилен пациент (код Зелено С3) е пациент с признаци и признаци вследствие заболяване или увреждане с невисок капацитет за напредък към по-тежко положение, тежки последици или затруднения. Тези пациенти би трябвало да бъдат настанени и обслужени от незабавния екип в избраната за задачата зона за консултации/пациенти с минимални повреди за бързо следене - fast track, до 120 минути от установяване на триажната категория.

Всяко незабавно поделение би трябвало да поддържа и обезпечава на видно място написани логаритми за държание при най-често срещаните сериозни незабавни положения.

Регистрацията на постъпващите в Спешното се провежда на правилото на приемно-регистрационно гише. Предимството на пациентите се дефинира след установяване на положението им. Стандартът категорично дефинира, че след осъществяването на медицински триаж се пристъпва към запис на пациентните данни с регистрация за банкет в незабавното поделение. С оглед на това, данните за регистрация на пациента могат да се събират от пациентите или придружителите на всички места на територията на незабавното поделение, редом с неговото обслужване - на място в общоприетите клинико-терапевтични зони или на регистрационното гише за оформяне на детайлите по приема на незабавния пациент.

Изпълнителна организация „ Медицински контрол " реализира надзор върху активността на лечебните заведения, на медицинските действия и на качеството на здравната помощ. Проверки за сходство с условията на медицинските стандарти правят и районните здравни инспекции.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР