Здравният и СПА туризъм трябва да станат водещи в развитието

...
Здравният и СПА туризъм трябва да станат водещи в развитието
Коментари Харесай

Министър Проданов във Варна: Здравният и СПА туризъм стават приоритет

Здравният и СПА туризъм би трябвало да станат водещи в развиването на бранша, такива бази има в цялата страна, продуктът не се въздейства от времето и може да е целогодишен. Това съобщи министърът на туризма Христо Проданов по време на първото издание на форума " БГ ТУРИЗЪМ – ЛЯТО 2022 ", проведен от Българска телеграфна агенция в партньорство с Икономическия университет във Варна, оповестява Труд.

Участие взеха представители на огромните черноморски комплекси, операторът на морските летища, представители на браншови организации, университети, общини и държавни институции. " Здравният туризъм има капацитета да запълни мъртвите за летния и планинския 6 месеца. За екскурзианта това е здраве, за страната – политика, за бизнеса – бизнес. Според мен това е единственото нещо, което може да ни донесе триумф ", сподели Проданов. Тази есен представители на немски здравни каси и туроператори ще прегледат българските СПА-хотели.

" Целта е да удвоим и утроим броя на гостите от този основен за България пазар ", уточни ръководителят на отрасловата комисия в Народното събрание Илин Димитров. Той напомни, че ваканциите на здравните туристи са дълги и дават опция за композиция с обиколни районни турове и културни стратегии. Участниците в полемиката се сплотиха към мнението, че основното обръщение към света за лятото би трябвало да е, че България е сигурна дестинация, а към него би трябвало да се прибави и концепцията " живот и здраве ", която комбинира СПА, многочислените фестивали и други занимания в цялата страна и може да приключи разделянето сред комплексите, градския и селския туризъм.

" Не е задоволително да кажем, че България е красива. Заедно със здравния туризъм би трябвало да се построи инфраструктура за развиване тук-там с капацитет – доста тракийски светилища пустеят, тъй като няма достъп до тях, а Варна е в тотална транспортна изолираност поради неналичието на автомагистрала ", посочи ректорът на ИУ-Варна проф. Евгени Станимиров.

Как наподобява България в очите на чужденците, ще стане ясно до края на юни, когато авторитетна немска организация ще оповести резултатите от предоставено по тематиката изследване. А на 15 и 16 юни в МТ ще се организира среща с националните асоциации, които се занимават с цифрова реклама. " Ще ги помоля да обединим старания в построяването на по-добра визия на България ", сподели министър Проданов. Той акцентира, че е редно още занапред да стартира подготовката на календара с фестивалите за 2023 година Във Варна това е реалност – подготовката на лятната стратегия стартира през септември, а в партньорството с комплексите и туроператори през сезона се оферират визити на спектакли в пакета за морски ваканции, уточни шефът на ТМПЦ-Варна Даниела Димова.

Според нея културният плакат може да даде старт на сити турове в мъртвия сезон. Интерес има от пенсионерски организации в Германия и Австрия, стига да има директни полети до Варна два пъти седмично. Освен сигурност, занимания и фестивали, туристите към този момент търсят дестинации, където елементарно могат да се ориентират за всичко. Ако желаеме да увеличим продажбите, би трябвало да подчертаваме и върху това, добави шефът на летище Варна Димитър Костадинов. Според него след 2014 година се утвърждава наклонността за спад на летните чартъри за сметка на растежа на полетите на нискотарифни компании.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР