Здравните власти в Пловдив и областта взимат мерки срещу разпространението

...
Здравните власти в Пловдив и областта взимат мерки срещу разпространението
Коментари Харесай

Бежанци и чужди студенти носят малария, взимаме мерки

Здравните управляващи в Пловдив и региона взимат ограничения против разпространяването на малария. Това стана ясно от писмото на Директора на Регионалната здравна ревизия доктор Ваня Танчева-Манчева до ръководителите на многопрлофилните лечебни заведения, диагностично-консултативните центрове, медицинските центрове, груповите практики на докторите и персоналните лекари.

В него се споделя, че след ликвидацията на маларията през 1965 година, в нашата страна се записват единствено импортирани случаи на това заболяване. Засилващият се поток от туристи, задгранични студенти и мигранти към България, множеството от които от страни с публикувана малария, обаче основава риск от въстановяване на локалната трансмисия.

През 2018 година са регистрирани 8 случая на малария, от които 3 при български жители и 5 при чужденци - 2 бежанци и 1 студент. Причинителят на тропическа малария P.falciparum е потвърден при 4 от заболелите, при трима - P.vivax и при един - P.ovale. Затова е належащо прецизното използване на съществуващите нормативни актове във връзка с маларията и другите тропически паразитози

Най-важните ограничения включват:

Повишаване на клинико- епидемиологичната устременост на медицинските експерти към маларията посредством снемане на изчерпателна епидемиологична анамнеза за престояване в страни с публикувана малария при всеки пациент с неразбираемо фебрилно положение, без значение от диагнозата.

Да се насочат към химиопрофилактика според обновените рекомендации на Световната Здравна Организация, всички лица съобщили, че отпътуват в страни с публикувана малария.

Общопрактикуващите лекари да обезпечат навреме проучване на лицата, съобщили че са пристигнали от маларийни региони за недопускане на локално разпространяване на тази паразитоза. Медицинските експерти, разкрили заболели от малария или съмнителни случаи за малария, незабавно да съобщат по телефона и да изпратят бързо уведомление в РЗИ- Пловдив, Дирекция “НЗБ ”, Отдел “МИ ”-Паразитология.

Заболелите от малария лица да се хоспитализират неотложно в Инфекциозна клиника към УМБАЛ “Свети Георги ”, която е оторизирана за банкет и лекуване на маларийно заболели. Да се ускори клиничната устременост и за други внасяни тропически паразитози (Висцерална лайшманиоза, Амебиаза) към заболели с неразбираеми температурни положения, стомашно чревни недоволства и анемия, неподдаващи се на нормалната терапия с антибиотици и химиотерапевтици.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР