Здравните власти предлагат смекчаване на противоепидемичните мерки, които да станат

...
Здравните власти предлагат смекчаване на противоепидемичните мерки, които да станат
Коментари Харесай

Намаляват срока на ковид карантината у нас?

Здравните управляващи оферират намаляване на противоепидемичните ограничения, които да станат факт още през идната седмица. Това обави зам.-здравният министър доцент Георги Йорданов след първото съвещание на пандемичния комитет. 

" Новият вид на вируса Омикрон протича относително леко. Това разрешава намаляване на някои от ограниченията. Например карантина та на инфектирани да бъде понижена от 14 на 10 дни. За контактните жители тя ще стане 7 дни, вместо досегашните 10 ”, изясни зам.-министърът на здравеопазванет доцент Георги Йорданов. 

Той изясни още, че главният разискван на днешното съвещание въпрос е бил този за имунизирането.

" България остава на опашката в Европейския съюз по % на имунизация. 35,7 е процентът на имунизирани у нас, без да бъдат включени децата. Отчитаме отвращение на обществото да се имунизиран като цяло. Искаме да стигнем до 60 % имунизирано население до края на месеца. Имаме огромен брой имунизирани в първите дни на годината, множеството от тях са хората над 65 години, привлечени от мярката на държавното управление ”,добави зам.-министър.

От на следващия ден влизащите в страната, с изключение на зелен документ, е належащо да имат и отрицателен ПСР тест.

" Сблъскахме се с проблеми на празнуващи българи, отвън страната, нормално на екзотични места. Също по този начин на следващия ден да вземем за пример идва група британски туристи, които непосредствено ще заминат да карат ски в Банско. Според новата заповед те ще би трябвало да дават и отрицателен ПСР тест. Англия е страната с най-голямо развиване на Омикрон. Разбираме усложненията на туристическия бизнес, само че няма да допуснем инфектирани чужденци у нас. Наблюдението ми е, че мерките  не се съблюдават ”, сподели още той.

Ще бъдат разкрити и спомагателни кревати за Коронавирус пациенти в педиатриите. 

" Имаше заседание на столичните лечебни заведения, които имат педиатрични кревати. Решихме да се разкрият повече конвенцинални, интензивни и реанимационни кревати, защото може би чакаме един нараснал брой на деца, които да се разболеят. На първо място такива кревати ще се открият в София, където има най-вече случаи на заболели деца. Притеснени сме, тъй като вървим към пик на инфекцията, а заетостта на болничните кревати в София към този момент надминава 60% ", изясни доцент Йорданов.

Държавата реши да сътвори два пандемични комитета на фона на възходящия брой области в тъмночервената зона и упованието Омикрон да бъде преобладаващ у нас. На 4ти януари здравният министър професор Асена Сербезова инициира основаването на подобен единствено от специалисти на Здравното министерство. В четвъртък за пръв път се събра и  националният пандемичен комитет. Той обаче няма да бъде версия на Националния действен щаб, който познаваме от пандемията, защото съставът му е друг. В него има общо 23 представители на разнообразни министерства. В него е и основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев. Националният пандемичен комитет беше основан със заповед на министър-председателя Кирил Петков.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР