Здравната система в България беше както всичко останало - наследство

...
Здравната система в България беше както всичко останало - наследство
Коментари Харесай

Д-р Куцаров от Републиканци за България: Проблемът в здравеопазването е породен от липсата на визия и желание за промяна

Здравната система в България беше както всичко останало - завещание от времето на тоталитаризма. Беше построена по модела Семашко-Бевъридж. Това сподели в изявление за Факти.бг с доктор Севдалин Куцаров, член на Изпълнителния съвет на Политическа партия "Републиканци за България " и специалист отговарящ за бранш "Здравеопазване ".

От края на 90-те се стартира подготовката за реформирането и в посока въвеждането на система по модела Бисмарк /налична в множеството европейски държави/. Като част от промяната беше въвеждането на Здравноосигурителна каса. Повечето от лечебните заведения бяха преструктурирани в търговски сдружения за приватизацията им, съобщи той.

Въведоха се клинични пътеки като форма за финансиране. Тези пътеки трябваше да са краткотраен вид до въвеждането на диагностично обвързваните групи. Те се употребяват като способ за оценка на размера и качеството на осъществената активност. В доста страни се употребяват и за разплащане. В началото на това десетилетие се направи пътна карта за въвеждането им, закупи се лиценз за Австралийската подредба за ДСГ. Като че ли там всичко спря. Постепенно се върнахме към системата, от която искахме да избягаме. На процедура касата се одържави, дефинираха се предели за лечебните заведения. И съвсем се върнахме там, от където тръгнахме, уточни доктор Куцаров.

Участниците в тази система жестоко могат да бъдат сведени до: 1. Държавата като регулатор и платец; 2. Касата като разпределител на обществените средства; 3. Лекарите, експертите по здравни грижи и всички работещи в системата; 4. Пациентите като длъжник и консуматор на продукта на тази система, означи той.

Спирането на промените в опазването на здравето доведоха до проблеми в цялата здравна система. Решаването на парче докара до незадоволеност от всички. Неефективното финансиране, систематизиране, разходване на средства, кадровата политика, неналичието на електронното опазване на здравето са единствено част от тези проблеми. Проблемът на страната в лицето на законодателната и изпълнителна власт е неналичието на визия и предпочитание за смяна. Хваленето с "Даваме повече и повече пари " не води до нищо. Възможността да разпределяш толкоз доста средства очевидно е определяща за нежеланието за смяна. Проблемите на НЗОК като разпределител на средства Недостатъчните средства в посока първичната и профилирана доболнична помощ докара до отлив на медицински експерти. Неглижирането на тяхната работа и ангажимент към лекуването на пациентите, претрупването им с бюрократични отговорности, предели на направленията към лабораториите са единствено част от проблемите. Това рефлектира и в най-високия брой хоспитализации на глава от популацията в Европейския съюз, разяснява доктор Севдалин Куцаров.

Липсата на калкулация на медицинския труд в клиничните пътеки, недофинансираните такива докара до диспропорции в заплащането сред другите специалности. Неадекватното систематизиране на средства сред всички участници в лечебния развой докара до хроничния дефицит на медицински сестри. Това е проблем, който всички регистрират, само че никой не си дава сметка, че тъкмо той може да срине системата, сподели още доктор Куцаров
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР