Здравната каса вероятно ще остане без управител поне до есента.

...
Здравната каса вероятно ще остане без управител поне до есента.
Коментари Харесай

Не е добра практика. Докога здравната каса ще остане без управител

Здравната каса евентуално ще остане без шеф най-малко до есента. Това развиване можеше да се допусна още през юни, когато ГЕРБ инициира процедурата по желание без координиране с ПП-ДБ, само че в този момент е несъмнено. Но законният период, в който НЗОК може да има краткотраен началник, изтича на 13 юли. Какво следва?

Във вторник Народното събрание се събра на изключително съвещание, като една от точките в дневния ред беше избора на шеф на Националната здравноосигурителна каса.

Предишната седмица комисията по опазване на здравето изслуша две претендентки за поста – Иванка Динева , препоръчана от ГЕРБ, и проф. Жени Стайкова – кандидатура на Българска социалистическа партия. В деня на избора обаче депутатите осъмнаха с новината, че Динева се отдръпва по персонални аргументи. Очаквано, проф. Стайкова не получи поддръжка, и по този начин процедурата по желание на шеф би трябвало да стартира изначало. Времето, несъмнено от закона за този избор обаче, изтича в четвъртък, 13 юли.
Как се стигна дотук
През януари предходният парламент приключи предварително мандата на шефа на НЗОК Петко Салчев по искане на Българския лекарски съюз (БЛС), като разискването в комисия и гласуването в зала се случиха в границите на 24 часа. Тогава депутати от ГЕРБ и „ Продължаваме промяната “ се аргументираха, че блокирането на преговорния развой сред НЗОК и съсловната организация, за което БЛС обвиняваше Салчев, може да докара до съществени вреди за пациентите и системата. Салчев до последно не отстъпи от позицията, че повода БЛС да желае отстраняването му е, че не е склонен „ да дадем на лекарите едни пари “.

Така НЗОК остана без шеф по неотложност и без решителност на причините за това.

Оставащите дни „ живот “ на 48-ото Народно заседание и неналичието на опция за разговор сред показаните политически сили не даваха късмет и за избор на нов шеф. Затова през преходните и заключителни разпореждания на Закона за лечебните заведения депутатите трансформираха Закона за здравното обезпечаване, като удължиха периода, в който Касата може да бъде ръководена от краткотрайно изпълняващ длъжността шеф от 30 дни на 6 месеца .

В последните седмици на снадки период обаче стана ясно, че и той няма да е задоволителен на политическите сили да се спогодят.

През юни от ГЕРБ започнаха процедурата поради изтичащите периоди, само че отхвърлиха да се договарят с ПП-ДБ за съответен механизъм, по който да се утвърждават кандидатурите за ръководители на основни институции, част от които са към този момент месеци в изискванията на изтекли законни мандати на управителните органи.

Така се стигна до внасянето от ГЕРБ на кандидатурата на Иванка Динева – дълготраен кадър на НЗОК с спорна биография и две уволнения – и двете обжалвани от Динева по правосъден ред, първото от което – към този момент приключило сполучливо. Скоро след оповестяването ѝ стана ясно, че ПП-ДБ няма да внесат свое предложение, само че няма и да я поддържат, което – счита се – е и същинската причина за гласуването в пленарна зала.
В търсене на консенсусна кандидатура
След като катастрофираха в първичното надиграване, сътрудниците в ръководството ПП-ДБ и ГЕРБ дадоха да се разбере, че за шеф на НЗОК евентуално ще се търси по-консенсусна фигура.

Дали ПП-ДБ ще предложат собствен специалист за управлението на НЗОК и кой ще бъде той, към момента не е доказано. Д-р Александър Симидчиев сподели, че ще предложи на сътрудниците си за разискване шест кандидатури.
В медиите се появи името на сегашния шеф на Специализираната болница по детски заболявания в София доктор Благомир Здравков.
В медиите се появи името на сегашния шеф на Специализираната болница по детски заболявания в София доктор Благомир Здравков като ново предложение на ГЕРБ-СДС. Пред Свободна Европа Здравков удостовери, че с него са водени диалози, само че с ясните условия, че се разискват и други претенденти.

„ Ако се стигне до моята кандидатура, аз също бих желал да си изясня какви ще са опциите ми да осъществявам своята визия “, сподели той.

На подозренията дали има изискуемия по закон тригодишен управнически опит, Здравков отговори, че преди да стане болничен шеф, с изключение на ординарен лекар-анестезиолог в Пирогов, е бил началник направление „ Анастезия на деца “ в дентална клиника Европейска общност Дент. Д-р Благомир Здравков беше назначен за шеф на Педиатрията в последните дни на мандата на Костадин Ангелов като здравен министър – през април 2021 година
Няма излаз в границите на закона
13 юли обаче е последния ден, в който актуалната краткотрайно изпълняваща длъжността шеф Йорданка Пенкова може законно да остане на поста.

За да избегне обстановката, в която от 14 юли нататък „ няма кой да подписва “ актовете на фонда, депутатът от ГЕРБ Костадин Ангелов във вторник внесе предложение за смяна в Закона за здравното обезпечаване, с която това състояние да остане безсрочно.

„ Вероятно ще се гледа още този четвъртък на комисия и ще го подкрепим “, разяснява пред Свободна Европа Васил Пандов , член на комисията по опазване на здравето от ПП-ДБ.

По думите му личната му парламентарна група е възнамерявала да внесе сходен текст, с цел да има време да се контракти с ГЕРБ механизъм за координиране на кандидатурите за длъжностите, които се избират от Народното събрание.

Друг народен представител от ПП-ДБ, доктор Александър Симидчиев, разяснява, че при съществуване на политическа воля, критериите и кандидатурите за нов шеф може да са ясни до края на седмицата. Колегата му Васил Пандов обаче дефинира шанса за избор на началник на НЗОК преди лятната отмора на Народното събрание като „ доста дребен “.

Председателката на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова заяви пред публицисти, че е решено Народното събрание към този момент да избира освен шефа, само че и подуправителя на НЗОК, като законовите промени, нужни за тази процедура, ще бъдат импортирани до часове.

Така евентуално ще се реализира невъзможният до момента баланс и двете обединения, подкрепящи държавното управление – ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС – да имат собствен представител в оперативното управление на институцията.

По думите на Васил Пандов, който има дълготраен опит в здравното право, отпадането на законовото ограничаване на периода за ръководство на НЗОК от краткотрайно изпълняващ длъжността шеф не е проблем, тъй като „ това е процедура и в доста други институции “.
Не е добра процедура да се променя закон поради съответна персона или обстановка, а това е следващ образец за подобен метод.адв. Мария Шаркова
Специалистът по здравно право адв. Мария Шаркова обаче счита, че „ не е добра процедура да се променя закон поради съответна персона или обстановка, а това е следващ образец за подобен метод “. Според адв. Шаркова механичното изтриване на шестмесечния период може да сътвори опасности.

Според Закона за здравното обезпечаване при предварително освобождение на шефа, Надзорният съвет показва подуправителя за краткотрайно изпълняващ длъжността шеф.

„ Законът обаче не урежда какво се случва, в случай че по някаква причина подуправителя също изпадне в неспособност да извършва предоставената му „ краткотрайно “ служба “, уточни Шаркова. Тя акцентира, че към качествата и квалификацията подуправителя няма такива законови условия, каквито има към шефа, и в това време се основават условия той да ръководи безкрайно дълго посредством едно сякаш „ краткотрайно “ състояние.

Практика, на която в последните години сме очевидци в съвсем всички органи, чиито управителни структури следва да се избират от Народното събрание.

* Становищата, изказани в рубриката „ Мнение “, могат да не отразяват позицията на Свободна Европа.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР