Здравната каса ще предложи промяна в Закона за здравното осигуряване,

...
Здравната каса ще предложи промяна в Закона за здравното осигуряване,
Коментари Харесай

Касата ще задължи лекарите да изписват най-евтините лекарства

Здравната каса ще предложи смяна в Закона за здравното обезпечаване, с която лекарите да предписват най-евтиното лекарство от тези, които тя покрива и могат да се предписват за съответно заболяване, оповестява " Сега ".

Надзорният съвет на касата реши в закона да се запише, че лекарите " предписват лекарствен артикул с по-голяма разходна успеваемост за НЗОК, когато в съответния случай са налице лечебни други възможности, лекарствените артикули са с идентични или сходни лечебни показания, информацията за които е основна за вярното използване на артикул ".

Същевременно обаче не е признат текст за поощрения или наказания за неспазване на новото условие.

От НЗОК признават, че няма по какъв начин да накарат лекарите наложително да избират най-ниската цена, още повече че при другите пациенти едно и също лекарство може да има друг резултат.

Изданието отбелязва, че описът с препаратите, които НЗОК поема, се актуализира на всеки две седмици и е малко евентуално лекарите да наблюдават дали не се е появил по-евтин медикамент.

Друга мярка, която следва да бъде препоръчана, е централизирано договаряне на онколекарствата в лечебните заведения. " Единият вид е медикаментите да бъдат договаряни централно от Министерството на здравеопазването, другият е да продължи досегашната процедура с отстъпките ", разяснява шефът на надзорния съвет Кирил Ананиев.

Вестникът показва, че в случай че се реши онкомедикаментите да се поръчват от Министерството на здравеопазването, това ще е връщане към системата, която бе анулирана преди няколко години, тъй като водеше до непрекъснати неналичия на препарати.

НЗОК не се е отказала да предложи още веднъж смяна, която един път бе отхвърлена поради острото неодобрение на лекарското съсловие. Става дума за текст, съгласно който контракт на лечебно заведение може да бъде преустановен и преди правосъдно решение, в случай че болничното заведение апелира.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР