Здравната каса ще обжалва , засягащи минималните заплати на медиците

...
Здравната каса ще обжалва , засягащи минималните заплати на медиците
Коментари Харесай

Проф. Салчев: Един от спрените от ВАС параграфи спира целия анекс към НРД

Здравната каса ще апелира, засягащи минималните заплати на медиците в лечебните заведения.

Основното безпокойство на шефа на публичния здравен фонд е обвързвано с това, че със прекъсването на един от параграфите на процедура се анулира цялото деяние на НРД.

„ Когато определението на съда стане факт извънредно на петчленен състав, може би ще ни се наложи незабавно да приемем анекс към Националния рамков контракт “, разяснява по отношение на това ръководителят на Надзора Васил Пандов по време на съвещанието от 22 юли.

„ В момента съдът не разяснява най-дискусионното за възнагражденията, само че той съгласно мен малко не е направил разбор по какъв метод тъкмо прекъсването, тъй като има един §91 на края, който съдът желае да спре действието, който в действителност стопира действието на целия анекс. И като приказваме за целия анекс, той стопира действието и на текстовете за профилактиката, за разграничаването на заплащането, на всичко “, добавя Пандов.

По думите му, в случай че този параграф бъде спрян, тогава няма да има стойности, на които НЗОК да заплаща на лечебните заведения.

„ Ще се стигне до един парадокс, при който в действителност няма цени нито за извънболничната, нито за болничната помощ. И тогава ние като Надзорен съвет ще би трябвало незабавно да одобряваме нови разпореждания и цени, тъй като съдът е спрял всички цени, а в това време ние не можем да прилагаме, имаше подобен въпрос от министъра на финансите – не се ли връщаме автоматизирано на цените от предходната година – не се връщаме, тъй като всяка една наредба е обвързана със Закона за бюджета за съответната година. Т.е., спирайки действието на целия анекс съдът, това значи, че НЗОК стопира да заплаща на всички, не приказвам единствено за болничната помощ, а и на извънболничната помощ и няма цена, за нищо няма да има цена. Ако това стане факт, Надзорният съвет ще би трябвало дружно с Лекарския съюз и министъра на опазването на здравето да одобри анекс, да утвърдим още веднъж цени, тъй като ще се окажем без цени “, добавя той.

От думите на шефа на НЗОК проф. Салчев излиза наяве, че юристите на Касата се приготвят за „ всевъзможни разновидности “: както и за този, при който съдът приема причините на фонда и оставя §91 отвън спрените текстове, по този начин и за този, при който фондът ще би трябвало незабавно да приготви нов анекс взаимно с БЛС.

С цялостния текст на стенограмата от съвещанието на Надзора можете да се запознаете.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР