Здравко Ангелов, строителният предприемач, по чийто сигнал арестуваха за подкуп

...
Здравко Ангелов, строителният предприемач, по чийто сигнал арестуваха за подкуп
Коментари Харесай

Изнудваният пловдивски бизнесмен призова да не се страхуваме срещу корупцията

Здравко Ангелов, строителният бизнесмен, по чийто сигнал арестуваха за рушвет кмета на пловдивския регион " Северен " Ральо Ралев, прикани в студиото на Нова телевизия неговите сътрудници и жителите като цяло да не се опасяват и да подават сигнали. Той благодари на работата на Антикорупционната комисия, която дефинира като извънредно професионална и деликатна. Ангелов е подал персонално сигнал до премиера Бойко Борисов, намирайки контакт. От изявлението стана ясно, че сигналът не е бил писмен, а персонален контакт. Как е бил тъкмо сбъднат обаче, Здравко Ангелов не сподели.

Има задоволително СРС, записвахме пет месеца, увери Здравко Ангелов, обяснявайки технологията на искане на рушвет. Той самият направи прилика с механизма, описван в обвиняването против кмета на столичния регион " Младост ".

Според обяснението на Ангелов схемата за искане на рушвет е почнала, откакто разрешението за градеж и цялата документи по градежа му е била изцяло подготвена, в това число и след естественото премахване на забележките. " Видях разрешителното си за градеж на монитора на Ана Войнова, която по-късно излезе в отпуск ", съобщи Ангелов и изясни, че досието му, даже и след автограф на основния проектант Богданов, се озовала в кабинета на кмета Ралев след огромен скандал. Като " неузнаваемо " дефинира държанието на чиновниците в администрацията на общината. Въпреки това, по думите на Ангелов, от няколко места схванал за сумата на претенции рушвет - единият канал била надзорната компания, която схванала от служителка в общината, пресметнала облагата от градежа - 390 000 лева Така подкупът бил обмислен като % от облагата.

Действията си предприемачът дефинира като ходене по каналния ред, само че изясни и за персонални среща с кмета в неговия кабинет. Поведението на кмета Ралев Ангелов дефинира като надменно и безобразно. " Почувствах се като в трети клас. Дори не желая да дублирам какво ми сподели ", съобщи предприемачът, само че при гледище въпреки всичко да цитира елементи от диалога, като уточни, че кметът му е задавал въпрос дали той е бил най-умният в махалата, с цел да вземе този имот. Ангелов помислил, че е пийнал и срещата завършила с ядосаното му излизане от кабинета. На срещата е имало трети човек - другар на Здравко Ангелов. Пари на тази среща обаче не са били поискани.
Бизнесменът удостовери, че схемата, по която са му били искане парите, е била с контракт за градеж на склад, а 60 000 са 20% от цената на този мним градеж. Фиктивният контракт, който узаконявал подкупа, му бил даден от медиатора Иван Делевски на една бензиностанция - два хвърчащи листа без естествените атрибути за контракт.

Искам да уверя всички хора, че не е ужасно. Хората бяха много внимателни, мога единствено да благодаря на КОНПИ, съобщи Здравко Ангелов. Той избра да не дава детайлности за диалога си с премиера Борисов с мотив, че в случай че го направи, незабавно пред Министерски съвет ще се наредят опашки и/или митинги.

Здравко Ангел съобщи, че мотивацията му да подаде сигнал и да стане очевидец против корупцията в България е това, че е бил гневен. Той пожела да каже обаче и че в страната имаме проблем с администрация - " 40% от администрацията би трябвало да бъде уволнена ", уточни Ангелов, обяснявайки че служителите са некомпетентни, не работят, единствено основават спънки пред бизнеса, макар че той има заплаща заплатите. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР