Здравейте, обаждам ви се с много важно съобщение. Не знам

...
Здравейте, обаждам ви се с много важно съобщение. Не знам
Коментари Харесай

Телефонните обаждания - пътят през руската информационна завеса

" Здравейте, обаждам ви се с доста значимо известие. Не знам дали сте наясно с това, което сега се случва в Украйна. Истината е, че там тече ужасяваща инвазия. "

Така, с трептящ глас от вкъщи си в Литва, Мария Стонит открива едно от десетките си позвънявания към инцидентни хора в Русия.

Дори и в съседство до страната им да се организират бомбардировки, да се убиват цивилни и над 4 милиона украинци да са принудени да избягат от страната си, множеството руснаци нямат кой знае какъв брой информация по въпроса. Тази, която доближава до тях, е деликатно завършена от Кремъл и няма нищо общо с действителността. Думите " инвазия " и " война " са неразрешени, а разпространението на " погрешна " информация по тематиката се санкционира с до 15 години затвор. 

След като и обществените мрежи бяха неразрешени от Москва, хората оттатък тази осведомителна завеса залагат на изобретателни способи, по които да я пробият. Телефонните позвънявания се трансформират в един от тези подходи.

30-годишната режисьорка на документални филми Стонит израства в Литва след разпадането на Съветския съюз, само че споделя пред CNN, че все пак съветската опасност в никакъв случай не изчезва изцяло. Когато стартира нашествието в Украйна, я спохожда чувство на отчаяност и беззащитност. Със брачна половинка ѝ стартират да звънят на бизнеси, музеи и заведения за хранене в Москва и Санкт Петербург, с цел да се опитат да има опишат същинската история на войната, които бушува наоколо до тях. 

Оказва се, че надалеч не са единствените, които са се сетили за този модел на информиране - на осми март е открит уеб сайтът CallRussia.org, съпроводен с мотото " Направете най-важното позвъняване в живота си. " Целта на акцията е да се наберат 40 милиона обществено налични номера в Русия. Платформата генерира на инцидентен принцип кого да набереш, дава ти вариантите да го сториш по телефон, през Telegram или WhatsApp, а след диалога те пита дали си съумял да се свържеш и какво се е случило по-късно.

Според основателя на уеб страницата, шефът на латвийска креативна организация Паулиус Сенута, руснаците имат силата да прекратят войната, в случай че бъдат снабдени с налична информация и схванат за страданията на украинските им съседи. 

" Много хора в Русия поддържат протичащото се, " споделя тя пред CNN. " Но занимателното е, че те не знаят, че сега се организира война. Че стотици, хиляди души са убити, спускат се бомби, деца умират, а дами раждат в метростанции - не знаят нищо от това. "

С помощта на психолози екипът ѝ сформира сюжет, по който да се направляват диалозите. Целта не е да се влезе в спор, а да бъде показана човешката покруса и обстоятелството, че в Русия няма данни за нея.

Само за първата седмица се организират 84 хиляди позвънявания. 

Любопитното е, че дребен брой от руснаците затварят. Повечето попадат в две категории - тези, които спорят и тези, които слушат. Според Стонит мнозина не приказват, защото ги е боязън, че позвъняването може да бъде проследено и да последват санкции.

Един диалог с московски музей остава ярка диря за нея, даже и индивидът насреща да не споделя доста. " Вярвам, че даже мълчанието сред брачна половинка ми и тази жена бе доста значимо. Тя не затвори - чака дълго време, искаше да чуе всяка една дума. "

Обажданията не са единствено на инцидентен принцип. Украинският ресторантьор Миша Кацурин прекарва първите дни от нашествието в изненада за какво родителите му, които живеят в Русия, не звънят, с цел да проверят как е. Когато взема решение самичък да се обади, открива, че татко му просто не има вяра, че се организира война:

" Съществуват в друга действителност, " разяснява протичащото се пред CNN. " Каза ми, че желае да повярва, само че не може. "

Местната медия показва напълно друг сюжет - на втори март да вземем за пример, когато Москва улучи учебни заведения и катедрали с обстрела си над Харков, по съветските малките екрани бе обявено, че 40 украински градове са били освободени. Дори глобите от Европейския съюз и Съединени американски щати не се загатват. 

За да помогне на други в сходна позиция, Кацурин основава уеб страницата " Папа, поверь " (татко, повярвай),  с цел да даде препоръки по какъв начин да се беседва с родственици и другари за войната в Украйна. За тези, които имат вяра на изказванието, че локалното държавно управление се ръководи от нацисти, той предлага да се каже, че Зеленски има украино-еврейски корени. Когато хората държат да се придържат към термина " военна интервенция ", той поучава да се изясни, че една страна пресича границата на друга, обсажда и завладява градове. 

И въпреки всичко множеството диалози не са сполучливи - Серж Харитонау от Беларус, който работи като медиен специалист в Международната мрежа за стратегически дейности за сигурност в Съединени американски щати признава, че руснаците са жертва на агитация, само че не ги лишава изцяло от виновност:

" От една страна, да, те са жертва. Но от друга, решението дали ще имат вяра на пропагандата е тяхно, както и това да отричат не единствено различната информация, само че и съществуването ѝ. "

Истината е, че да приказваш против дейностите на Кремъл носи тежки последици. Повече от 14,763 протестиращи от 151 съветски града бяха арестувани, а публицист, виновен за организацията на спокойно шествие, е санкциониран с 30 хиляди рубли.

" В момента казусът е, че относително дребен % от хората са против война. Правителството може с лекост да ги заглуши и арестува. Не биха могли обаче да арестуват целия народ, " споделя Стонит. 

Именно по тази причина позвъняванията са крачка, въпреки и доста дребна, в вярната посока. 
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР