Здравето на черния дроб е от решаващо значение за цялостното

...
Здравето на черния дроб е от решаващо значение за цялостното
Коментари Харесай

Топ храни и напитки за здравето на черния дроб

Здравето на черния дроб е от решаващо значение за цялостното здраве. Наличието на вреден черен дроб може да докара до чернодробно заболяване и метаболитни нарушавания.

Ако желаете да подобрите качеството си на живот присъединете се тук:

Тук може да си извършите абонамент за здраве:

Телефон за връзка:

Въпреки че може да е невероятно да се ръководят всички рискови фактори, потреблението на избрани храни и питиета може да помогне за възстановяване на здравето му.

Топ храни и питиета за здравето на черния дроб

Кафе

 черния дроб Топ храни и питиета за здравето на черния дроб

Всички типове кафе са свързани с по-ниски опасности от хронично чернодробно заболяване и неговите затруднения, макар че смляното кафе има максимален резултат измежду типовете кафе без кофеин.

3-4 чаши на ден оферират оптимален предпазен резултат на черния дроб. Защитният резултат може да възникне заради повече от една дейна съставна част.

Овесена каша

 черния дроб Топ храни и питиета за здравето на черния дроб

Консумирането на овесени ядки е елементарен метод за прибавяне на фибри към диетата. Фибрите са значим инструмент за храносмилането, а характерните фибри в овеса могат да бъдат изключително потребни за черния дроб. Овесът и овесените ядки са с високо наличие на съединения, наречени бета-глюкани.

Както оповестява едно изследване от 2017 година, бета-глюканите са доста биологично дейни в тялото. Те оказват помощ за модулирането на имунната система и битката с възпалението и могат да оказват помощ за понижаване на риска от диабет и затлъстяване.

Прегледът също по този начин отбелязва, че бета-глюканите от овес могат да оказват помощ за понижаване на количеството мазнини, което също може да помогне за отбраната на вашия дроб. Въпреки това са нужни повече клинични изследвания, с цел да се удостовери тази изгода при хора.

Зелен чай

Изследователски обзор от 2020 година акцентира проучване, което свързва умерената консумация на зелен чай с по-ниски равнища на два ензима: аланин аминотрансфераза и аспартат аминотрансфераза. И двата ензима могат да се усилят заради увреждане на черния дроб.

В редки случаи екстрактът от зелен чай може да аргументи повишение на тези ензими или остро чернодробно увреждане. В тези случаи прекъсването на потреблението на дестилат от зелен чай нормално провокира възобновяване на вашия дроб.

Горски плодове

 черния дроб Топ храни и питиета за здравето на черния дроб

Много тъмни горски плодове – в това число боровинки, малини и червени боровинки – съдържат антиоксиданти, наречени полифеноли, които могат да предпазят черния дроб от увреждане.

Няколко изследвания върху животни са изследвали резултата на горските плодове върху този дроб. Например изследване от 2023 година допуска, че полифенолите от боровинки и боровинки понижават увреждането на черния дроб при плъхове.

Боровинките понижават чернодробната фиброза при плъхове, намалявайки скоростта на увеличение на тежестта на вашия дроб и интензивността на чернодробните ензими.

Растителни храни като цяло

 черния дроб Топ храни и питиета за здравето на черния дроб

Растителните храни, потребни за черния дроб включват:

пълнозърнести храни, като пълнозърнест самун, пълнозърнест кус-кус и кафяв ориз

зеленчуци, в това число моркови, броколи и маруля

ядки

бобови растения, в това число фасул, грах и зелен боб

Хората би трябвало да ядат тези храни, в случай че е допустимо, като част от цялостна и уравновесена диета.

Мазни риби

 черния дроб Топ храни и питиета за здравето на черния дроб

Проучване свързва постоянното приемане на рибено масло с по-ниски опасности от рак на черния дроб.

Мазната риба е богата на омега-3 мастни киселини, които са положителните мазнини, които оказват помощ за понижаване на възпалението. Тези мазнини могат да бъдат изключително потребни за вашия дроб, защото наподобява предотвратяват натрупването на непотребни мазнини и поддържат равнищата на ензими в дроба ви.

Ядки

Яденето на ядки може да бъде различен елементарен метод за поддържане на черния дроб здрав.

Ядките нормално съдържат ненаситени мастни киселини, витамин Е и антиоксиданти. Тези съединения могат да оказват помощ за понижаване на възпалението и оксидативния стрес.

Грозде

Проучване от 2014 година допуска, че гроздовите семки както кожата и пулпата съдържат доста количество антиоксиданти. Тези антиоксиданти наподобява са свързани със отбрана против някои аргументи за увреждане на черния дроб. Яденето нацяло грозде без семки е елементарен метод да добавите тези съединения към диетата. Добавката с дестилат от гроздови семена също може да обезпечи антиоксиданти.

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР