Здравеопазването ще става все по-скъпо. Това заяви проф. Лъчезар Трайков

...
Здравеопазването ще става все по-скъпо. Това заяви проф. Лъчезар Трайков
Коментари Харесай

Проф. Лъчезар Трайков: Здравеопазването ще става все по-скъпо

Здравеопазването ще става все по-скъпо. Това съобщи проф. Лъчезар Трайков пред бТВ” във връзка предложенията за спомагателни здравни осигуровки.

Министърът на опазването на здравето Кирил Ананаиев предложи два разновидността за здравна промяна. Единият – плащаме толкоз, колкото и до момента, само че имаме избор в коя здравна каса. Вторият – плащаме още 12 лева над сегашната вноска, плюс 15% при всяко лекуване.

„ Технологиите в опазването на здравето се развиват и то ще става все по-скъпо. Ако някой си фантазира, че ще стоим на цените от преди 10 години, това няма по какъв начин да се случи. Медикаментите също се трансформираха като цени, естествено и опциите се усилиха – аз съм благополучен като доктор, че работя в този момент, тъй като опциите ми за точна диагноза се усилиха многократно”, уточни проф. Трайков.

Според невролога в пациентите се оставя чувство, че те ще бъдат ощетени. Той добави, че приветства решението на здравния министър за промяна в бранша, тъй като до момента е имало доста несполучливи опити.

„ С годините по този начин се е натаманила системата, по този начин са се замазали язвите, с цел да не лютят. Всеки в тази система е добил едно положение на търпимост. Младите я нямат и половината отпътуват. Накрая остават 1/3 от експертите, които сме подготвили”, сподели неврологът и медицински учител.

Проф. Лъчезар Трайков разяснява, че вторият модел е подобен с употребяваният във Франция.

„ Работи съвършено, няма французин, който да се е оплакал. Там има едно НЗОК – наложителна система, която не може да покрие всичко – към 60%-70%, всичко друго е спомагателната застраховка. При тях тя е 1% от заплатата”, добави проф. Трайков.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР