Здравеопазването е индустрията с най-много иновативни решенияОколо 80 български стартъпи

...
Здравеопазването е индустрията с най-много иновативни решенияОколо 80 български стартъпи
Коментари Харесай

Българските AI стартъпи са привлекли близо 1 милиард долара

Здравеопазването е промишлеността с най-вече новаторски решения

Около 80 български стартъпи развиват активност в областта на изкуствения разсъдък
(снимка: CC0 Public Domain)

Над 900 започващи компании за изкуствен интелект оперират в Централна и Източна Европа. От тях най-малко 80 са български, сочи отчет на The Recursive за положението на AI екосистемата в района .

Общо, българските AI компании са привлекли близо 1 милиард $ до момента. Но тези пари са набрани главно от 6 компании, до момента в който множеството стартъпи на ранна фаза към момента изпитват усложнения с привличането на финансиране. Едва 22% са достигнали до Series A или по-късен стадий.

Въпреки че България е водач в Югоизточна Европа по брой фондове за рисков капитал, към момента липсват фондове, специализиращи в AI и Deep Tech, каквито има в по-напредналите екосистеми като Полша и Чехия. От позиция на броя стартъпи и тяхната специализация, съответно у нас опазването на здравето е промишлеността с най-вече новаторски AI решения.

Една от най-големите спънки за развиването на екосистемата обаче си остава неналичието на вложения в научни институти и качествено обучение в областта на изкуствения разсъдък, отбелязва The Recursive. По тази причина макар, че страната ни разполага с извънреден капацитет от млади гении, те постоянно избират да се осъществят в чужбина.

AI институти като INSAIT и GATE са мощни и неповторими образци за района и демонстрират капацитета за развиване на България като дестинация за научни достижения от международна класа и сполучлив софтуерен трансфер. Държавата обаче би трябвало да работи бързо, с цел да осъществя този капацитет, предлагат анализаторите.
още по темата
51% от интервюираните компании декларират, че основаването на целенасочени държавни политики за развиване на нововъведения в изкуствения разсъдък е една от най-важните стъпки за растежа на промишлеността.

Докладът се базира на данни от над 1200 компании и вложители в региона на изкуствения разсъдък от 12 страни в района. Анализът обгръща трендове във финансирането, развиването на стартъп екосистемата, области на специализация, гений, научни проучвания, локална и Европейски Съюз регулация, както и нужните последващи стъпки за напредък на екосистемата.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР