Завръщането на междуправителствеността налага в Европейския съюз да има лидер,

...
Завръщането на междуправителствеността налага в Европейския съюз да има лидер,
Коментари Харесай

Аделина Марини: Какъв ЕС искаме - на междуправителственост или на общностни политики

" Завръщането на междуправителствеността постанова в Европейския съюз да има водач, в който да има доверие . Наследството на Ангела Меркел извира в разнообразни сфери и това демонстрира, че нейното водачество и тази междуправителственост, която се настани в Съюза, доста му вреди и поставя кол в колелата му. Това би трябвало да се промени ". 

Това сподели пред БНР Аделина Марини, издател на euinside.eu. И добави: 

" В актуалната политическа обстановка, без значение от упоритостите на Еманюел Макрон, тази година няма да забележим ослепителен правоприемник на Меркел като водач в Европейски Съюз . Макрон ще се опита да запълни вакуума, само че той има доста проблеми за решение във Франция. Но въпреки всичко може да влее нова сила ". 

Според нея въпросът е какъв брой дълго още ще останем на равнището на междуправителствеността - където държавните управления ще са движещата мощ, или ще създадем крачка обратно и ще се върнем към общностните политики , където институциите ще са водещата мощ. 

" Олаф Шолц няма да успее да попълни ролята на Ангела Меркел. Рано е да се види до каква степен химията сред него и Макрон ще бъде сходна на тази, която беше сред Меркел и Макрон. Първите знаци не демонстрират аналогия. Ерата " Меркел " е завършила и всевъзможни паралели биха били свързани с предишното, а не с това какво следва ". 

В предаването " Събота 150 " Марини уточни, че опцията Марио Драги да стане президент на Италия тревожи Макрон

" Но в качеството му на президент може да изиграе основна роля вътрешнополитически за Италия, само че за какво не и в качеството си на президент на европейско равнище. Трудно е да се каже положително или неприятно. Вътрешната политика на Италия ще е тази, която ще го тласне към решение дали да се кандидатира или не за президент на Италия... Ако Дарги няма да е министър председател, ще бъде мъчно Макрон да прокара концепциите си ". 

По думите ѝ най- огромното предизвикателство в Европейски Съюз ще бъде върховенството на закона

" В  Съюза има доста троянски коне във връзка с Китай и на Русия . Докато това е по този начин,  Европейски Съюз мъчно ще бъде обединен и мъчно можем да приказваме за суверенитет ", добави още тя. 

Интервюто с Аделина Марини можете да чуете в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР