Завръщането на чуждестранните купувачи, проектите за реконструкция и очакванията за

...
Завръщането на чуждестранните купувачи, проектите за реконструкция и очакванията за
Коментари Харесай

3240 евро/кв. м за имот край дома на Олимпийските игри. Цените на жилищата в Атина полудяха

Завръщането на задграничните купувачи, плановете за реорганизация и упованията за разширения на метрото, се преглеждат като главните движещи сили зад покачването на офертните цени през 2022 година за недвижими парцели в Атина, написа в. .

Друг фактор е усилието на доста гърци да изпреварят кривата при закупуването на парцели, преди лихвите да се повишат до непостижимо равнище.

Според данните за показателя на цените на гръцкия уеб страница за реклами на парцели Spitogatos се следи огромно нарастване в квартали като Метс и Калимармаро (стадион Панатенаик- именитият дом на Олимпийските игри) в центъра на Атина, като междинната офертна цена към този момент доближава 3240 евро на квадратен метър, което е покачване с съвсем 22% по отношение на 2021 година
 Стадион Панатенаик
Източник:

Стадион Панатенаик

Предстоящото преустрояване и разширение на линиите на метрото в покрайнините способстваха за още по-голямо нарастване на междинните офертни цени.

Показателно е, че спрямо 2021 година има впечатляващо нарастване на продажните цени на недвижимите парцели в Метс (+22%), Илисия (+21%) и Гуди (+20%).

Най-скъпите региони в центъра са историческият център и Колонаки, а най-високи са цените в южното крайбрежно предградие Вулиагмени, където междинната офертна цена се е повишила с 19% предходната година до 5933 евро/кв.м.
 Охлаждане след горещина: Сделките с парцели в огромните градове потеглиха надолу, само че не напълно
Охлаждане след горещина: Сделките с парцели в огромните градове потеглиха надолу, само че не напълно

Покупко-продажбите на тримесечна база порастват, само че на годишна понижат

Чужденците избират парцели в центъра на Атина и изключително наоколо до туристически атракции, като се стремят да ги експлоатират посредством краткосрочни наеми или дълготрайни контракти.

Нещо повече, броят на цифровите номади, които наемат парцел за няколко месеца в годината, непрестанно нараства.

Чуждите вложители също избират региони в южните покрайнини, очаквайки бъдещи финансови облаги от развиването на Атинската Ривиера, с акцент върху Елинико.

На национално равнище междинното нарастване на офертните продажни цени през 2022 година е 7,2% на годишна база, до момента в който през четвъртото тримесечие на същата годишното нарастване възлиза на 8%.
 Българи всеобщо влагат в парцели в Северна Гърция
Българи всеобщо влагат в парцели в Северна Гърция

Това демонстрират данните на брокери

Данните на Централната банка на страната демонстрираха, че през първите девет месеца на 2022 година задграничните вложители са пласирали общо 1,27 милиарда евро капитал, което се равнява на 60% нарастване по отношение на същия интервал на 2021 година

По създание темпът на задграничните вложения в пазара на недвижими парцели се върна на равнището, на което беше преди пандемията и даже се чака да го надмине.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР