Завръщане в бъдещето – така може най-кратко да се опише

...
Завръщане в бъдещето – така може най-кратко да се опише
Коментари Харесай

7 важни новини от тазгодишното автомобилно изложение в Мюнхен

Завръщане в бъдещето – по този начин може най-кратко да се опише тазгодишното Международно автомобилно ревю (IAA) в Мюнхен. От една страна – то още веднъж се организира в общоприетия си формат, който помним от преди пандемията. От друга – изложителите и продуктите им ясно демонстрират, че действителностите в света на колите са се трансформирали неимоверно и бъдещето принадлежи на нови концепции и играчи.

По-долу ще видите някои от най-важните министър председатели и вести към IAA 2023.

Китайците са на всички места: Може би най-видимата наклонност на автосалона е мощното китайско наличие. В Мюнхен са не по-малко от 10 производители от КНР – дори тези от страната хазаин са по-малко. А тази година дори Great Wall избраха да не вземат участие.

Огромен фактор за експанзията е бързото нахлуване на електрическите автомобили в Китай, за което оказва помощ и цялостната политика на Пекин за електрификация на автопарка. Освен това, радикално другата философия на EV возилата разрешава и на по-нови марки да стъпят там, където преди бяха нужни десетилетия история.

Можем да разпознаваем първокласния електрически всъдеход BYD Seal U. Той ще е наличен както като изцяло електрически модел с до 500 км автономност, по този начин и като plug-in хибрид. Говорим за возило от класа на Toyota RAV4 и Tesla Model Y.

Европа желае премиум електрически автомобили: Макар на Стария континент да няма централно обмисляне и построена голяма промишленост за акумулатори и други значими елементи, електрификацията върви с цялостна мощ – най-малко в първокласния сегмент. При возилата, които са толкоз скъпи, че евентуалните им клиенти са единствено тези, за които не е значима цената, новите технологии навлизат по-лесно.

 7 значими вести от тазгодишното автомобилно ревю в Мюнхен

Източник: Polestar

Пример е новият SUV Polestar 3. Луксозната марка на Volvo/Geely предлага 610 км пробег, Level 4 автономност на пътя, два мотора и цена от над 90 000 евро. Въпреки това, съгласно изпълнителния шеф Томас Ингенлат предварителните поръчки са положителни. Пред Nikkei той не пропусна да означи, че Polestar се е справила по-добре с електрификацията в премиум сегмента от Porsche с техния Taikan.

Mercedes и BMW желаят да „ убият “ Tesla: Може всички да желаят да продават огромни и скъпи електрически джипове, само че в действителност всички би трябвало да продават компактни електрически седани. Огромният триумф на Tesla Model 3 не остана неусетен от Mercedes и BMW.

BMW Neue Klasse е концептуален модел, на който евентуално ще се базира идната „ тройка “ на компанията. Дизайнът е по-директен, а вътре виждаме нова генерация инфотейнмънт система и усъвършенствания във връзка с батерията. Вероятно всички тези технологии ще стигнат и до останалите модели.

 7 значими вести от тазгодишното автомобилно ревю в Мюнхен

Източник: Mercedes-Benz

Mercedes-Benz Concept CLA Class е явно това, което ще съставлява идващото потомство CLA. Дизайнът обаче е доста по-различен, а пробегът удря конкуренцията в земята – 750 километра с едно зареждане. Освен това, новата 800-волтова архитектура разрешава зареждане като за над 400 км път единствено за 15 минути.

Tesla отвръща на удара: Хората на Илон Мъск са наясно, че всички съперници са се прицелили в известния им модел. Затова и в Мюнхен видяхме фейслифт на Model 3.

Едно от значимите усъвършенствания е в аеродинамиката и то дава още малко автономност. Тя постоянно е добре пристигнала. Явно от Tesla са уверени, че на този стадий и толкоз им е задоволително.

GTI към този момент е напълно в XXI век: Volkswagen знаят чудесно, че Golf GTI постоянно ще има място в сърцата на една не толкоз дребна част от авто почитателите (в Перник и не само). Новият ID GTI концептуален модел е с предно задвижване и голям брой усъвършенствания за повече мощност на пътя.

Може би най-важното е, че тук виждаме електрически Golf, който наподобява на електрически Golf – без непотребни дизайн опити.

Що е то Vauxhall 2.0: Британският бранд, който 30 години беше по-известен в Европа като „ Opel с десен волан “, явно ще има по-голяма роля след вливането в Stellantis. Новият концептуален електрически модел Opel Experimental е с размерите на Astra купе, само че в дизайна му има много от Mokka, а в профил се вижда и леко Cybertruck ентусиазъм. Той показва новата дизайн насока Vauxhall 2.0.

Даже и видяното в Мюнхен да не се трансформира в съответен модел, очевидно образът на Opel/Vauxhall ще претърпи сериозна еволюция.

„ Прераждането “ на Scenic: Култовият модел на Renault се завърна. Вече не е „ баничарка “, а съвременен електрически SUV с забавен дизайн – съперник на VW ID.4 и Peugeot e-3008.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР