Заводските цени спадат минимално през април, сочат данните на Националния

...
Заводските цени спадат минимално през април, сочат данните на Националния
Коментари Харесай

Заводските цени спадат минимално

Заводските цени спадат минимално през април, сочат данните на Националния статистически институт. Спрямо март понижението е с едвам 2.3%, като най-значително е при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 8.3%, и в преработващата индустрия - с 0.1%, до момента в който в добивната индустрия се следи нарастване с 1.4%.

По-ниски цени в преработващата индустрия са регистрирани при: производството на химични артикули - с 3.8%, производството на хранителни артикули - с 1.1%, производството на железни произведения, без машини и съоръжение - с 0.7%.

Все още има браншове, в които цените не престават да порастват:

обработката на кожи; произвеждане на обувки и други произведения от обработени кожи без косъм - с 12.6%, производството на съществени метали - с 1.8%,

производството на компютърна техника, електронни и оптични артикули - с 1.6%.

На годишна база цените спадат с 3.5%. При производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ спадът е с 19%, в добивната индустрия - с 2.1%, а в преработващата индустрия е записано нарастване - с 3.6%.

В преработващата индустрия забележителен растеж на цените е регистриран при: производството на тютюневи произведения - с 46.3%, производството на произведения от други неметални минерални първични материали - с 29.2%, производството на дървен материал и произведения от него, без мебели - с 18.4%. Намаление е записано при производството на съществени метали - с 11.3%.

Цените за вътрешния пазар понижават с 3.2% по отношение на март като при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - със 7%, и в преработващата индустрия - с 0.8%, до момента в който в добивната индустрия е регистрирано нарастване - с 2.2%.

По-ниски цени в преработващата индустрия се следят при: производството на химични артикули - с 5.5%, производството на електрически уреди - с 1.1%, производството на съществени метали - с 0.7%, производството на хранителни артикули - с 0.6%.

Ръст на цените е регистриран при: производството на транспортни средства, без коли - с 1.9%, производството на произведения от други неметални минерални първични материали - с 1.4%, производството на тютюневи произведения - с 1.3%.

На годишна база цените понижават с 4.7% спрямо април 2022 година. Спад на цените се следи при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 18.1%, а растеж е регистриран при: преработващата индустрия - с 6.5%, и добивната индустрия - с 1.1%.

Спрямо април 2022 година значителен растеж на цените в преработващата индустрия е регистриран при: производството на тютюневи произведения - с 60.5%, обработката на кожи; произвеждане на обувки и други произведения от обработени кожи без косъм - с 37.9%, производството на произведения от други неметални минерални първични материали - с 26.5%, производството на дървен материал и произведения от него, без мебели - с 26.2%.

Намаление на цените е регистрирано при производството на съществени метали - със 17.0%, и при производството на химични артикули - със 7.9%.

На интернационалния пазар цените понижават с 0.9% през април 2023 година по отношение на предходния месец, а по отношение на съответния месец на 2022 година понижението е с 1.5%.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР