Заводът за отпадъци на столицата продължава да генерира много боклук,

...
Заводът за отпадъци на столицата продължава да генерира много боклук,
Коментари Харесай

Мръсната тайна на София стана чиста

Заводът за боклуци на столицата продължава да генерира доста отпадък, само че с смяна в комплексното позволение е влезнал в норма. От 2022 година отпадъците към този момент не отиват на " Долни Богров ", а в " Садината ". Проблемът с голямото количество боклук, попадащо на хранилище, остава.
Преди 18 години Бойко Борисов стана кмет на София с обещанието да се оправи с боклуците, които тогава преливаха от контейнерите, безусловно заливаха града и се трупаха в бали. Проблемът трябваше да бъде решен с построяването на цех за над 300 млн. лева плюс с още толкоз за инсинератор, който да гори творби RDF.

В еуфорията на сегашните локални избори тематиката с боклуците отсъства, само че това не значи, че проблем няма. Години наред заводът за боклуци по този начин и не проработи както би трябвало и вместо гориво бълваше просто боклуци. Така сметището в " Долни Богров ", вместо да бъде затворено, " решаваше " проблемите на неефективния цех, като там отиваха по над 100 хиляди тона боклуци под гръмкото наименование " оползотворяване ".

Общината обаче не усъвършенства успеваемостта на завода и не надгради разделното събиране на отпадъците в града, с цел да влезе в границите на така наречен сложно позволение, което дефинира по какъв начин би трябвало да работи инсталацията. Вместо това през 2020 година тя просто промени въпросния документ. С смяната на параметрите заводът към този момент публично създава отпадък в двойно по-големи количества. И това е изцяло законно.
Реклама
През 2022 година постъпването на отпадъците на " Долни Богров " стопира, само че големите количества отпадък не изчезват. Т.нар. им оползотворяване просто се е преместило на друго място - на новото хранилище на града, " Садината ", издигнато с евросредства.

Така наподобява боклучената система на София седем цялостни години след построяването й. Неработещият съгласно първичните планове цех е безусловно изпран и на хартия към този момент всичко е тъкмо. Не по този начин обаче наподобяват нещата в по-едрия подтекст на прехода на Европейски Съюз към кръгова стопанска система, който си слага за цел до 2035 година да се ограничи делът на депонирани битови боклуци до единствено 10% от общото количество, с цел да се употребяват съответно всички запаси и да се забави бързото запълване на сметищата. За българската столица явно най-сложното следва. Устройство на боклучената система Пословичният цех за боклуци на столицата е формиран от няколко взаимосвързани елементи и носи наименованието " Интегрирана система от уреди за отнасяне на битовите боклуци на Столична община - площадка " Садината ". Те се ръководят от общинско дружество " Столично дружество за отнасяне на боклуци ".

Инсталацията за механично-биологично отнасяне (МБТ) на боклуци с произвеждане на RDF гориво, или както е известна, " заводът за боклуци ", работи от 12 септември 2015 година Капацитетът е 410 хиляди тона смесени битови боклуци, т.е. това, което се изхвърля в контейнерите на града. Към нея има хранилище за боклуци " Садината " с общ потенциал 3.2 млн. тона и живот 21 години и 4 кафези (от които построени са 1, 2 и 3).

Според изначалния проект заводът би трябвало да създава 178 хиляди тона RDF, които да се изгарят за произвеждане на сила, като това се случва в циментовите фабрики до построяването на инсинератор към " Топлофикация София ". От него излизат също несъмнено количество първични материали, като пластмаса, хартия, стъкло, метали и така нататък (общо към 34 тона за 2022 г.). Генерира и до 75.6 хиляди тона смеси (отпадък с код 19 12 12), като на всеки звук боклук би следвало да се получават до 184.5 кг смеси, които да отиват на хранилище.
Реклама
От заложените 178 хиляди тона RDF производството не надвишава 80 хиляди тона. годишно (виж графиката). Или 100 хиляди тона под задачата.

Това обърква всички съставни елементи по веригата. Количествата на смесите за хранилище (отпадъци с код 19 12 12) вместо по най-много 75.6 хиляди тона са по над 140 хиляди тона, т.е. двойно над допустимото. Или заводът създава по-скоро боклуци, в сравнение с RDF.

По-голямата част от създадените боклуци - по над 100 хиляди тона на година, започнаха да се карат на хранилище " Долни Богров ", което е в безкрайна рекултивация. Постъпването на тези боклуци там беше обяснено с потребността този боклук да се " оползотвори " за рекултивацията на депото. По тази линия там до момента са постъпили 675 хиляди тона, като пикът е през 2021 година до момента в който твърди, че рекултивира остарялото бунище.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР