Заводът за автомобилни светлини край Пловдив отделя резервните части от

...
Заводът за автомобилни светлини край Пловдив отделя резервните части от
Коментари Харесай

"Одело България" вече е с втора работеща фабрика, обмисля трета

Заводът за автомобилни светлини край Пловдив отделя аварийните елементи от серийното произвеждане. Дотук инвестицията в новото дружество е 7.6 млн. евро, ще се купуват още машини. Компанията чака 70% растеж на продажбите през 2022 година, обмисля и фабрика за електронни съставни елементи.
Производителят на задни светлини за коли " Одело България ", който е част от турския Bayraktarlar Holding, към този момент има втора работеща фабрика край Пловдив. След като през 2019 година компанията стартира серийно производството за Mercedes и други огромни автомобилни компании, от април в деяние е и цех за аварийни елементи.

Така откакто увеличи приходите си до близо 49 млн. лева през 2021 година, за тази година предприятието чака да добави още 70% към оборота си. А в проектите е и построяването на трета фабрика, с която да си обезпечи нужните електронни съставни елементи за производството. На свободния пазар
С построяването на новия цех " Одело България " на процедура разделя производството на автомобилни светлини, като в първата постройка остава серийното, а във втората се обособява това на аварийни елементи за тях. Реклама
Специалистите от компанията изясняват, че на всеки две години производителите на коли сменят дизайна на задните светлини. От индустриална позиция това значи, че от първата фабрика те се реалокират във втората. " Технологията за аварийните елементи за задни светлини на процедура беше подготвена, единствено се реалокира от едно хале в друго. Иначе казано, в новата ни индустриална мощ продължаваме да работим същото, което към този момент сме произвеждали и екипът е подготвен за това ", изясни Димо Николов, управител " Човешки запаси " в " Одело България ".

Докато за продукцията на първата фабрика, която работи за новите модели, има подписани контракти и автомобилните компании ги купуват по твърдите цени за огромни серии, аварийните елементи от второто дружество, които са под марката ULO, се оферират на свободния пазар. " При аварийните елементи цените в другите страни са разнообразни и са преференциални за нас, тъй като можем по-гъвкаво да договаряме ", посочи Николов.
Резервните елементи са под марката ULO и се оферират на свободния пазар Фотограф: Михаил Ванчев
Инвестиции

Дотук вложенията във втората фабрика на " Одело България " са 7.6 млн. евро. През 2021 година са вложени 5.8 млн. евро за строителство и машини, през 2022 година - още 1.8 млн. евро. Но тези средства са достигнали да се " изпълни " с техника половината от новопостроените халета, тъй че компанията продължава капиталовия си проект с покупка на още машини и софтуерни линии.
Реклама
Теренът, с който компанията разполага, е 92 хиляди кв. м, като застроената повърхност на двете заводи е общо 25 хиляди кв. м - втората е по-малка и халетата имат общо 12 хиляди кв.м. " Ще продължим да купуваме нови машини за произвеждане на аварийните елементи за задни светлини и ще се придържаме към настоящия метод на финансиране - със лични средства на холдинга ", заяви Димо Николов.

В проектите към този момент е и трето дружество на огромния имот край пловдивското село Куклен. " Разработваме идейни планове за нова фабрика за електроника, защото сме мощно подвластни от електронните детайли за нашите фарове. Отчитаме риска точно поради електронните детайли да имаме затруднения в цялостното произвеждане. Искаме сами да си произвеждаме електронни платки. Това ще ни даде повече самостоятелност и малко повече успокоение ", счита Николов.

Компанията обмисля потребление и на зелена сила. " Опитваме да се възползваме от насърчителните ограничения на българската страна и еврофондовете. В момента изследваме опцията да закупим и инсталираме на покрива на двете заводи лични слънчеви панели и колектори ", сподели Николов. Продажби и пазари

С разширението на активността се усилват и продажбите на компанията, която през 2021 година отбелязва близо 64% растеж на приходите (виж таблицата). Тенденцията ще се резервира и тази година, като упованията са оборотът да скочи с още към 70% и да доближи 42 млн. евро (82 млн. лева.). Фабриката за серийно произвеждане има проект от 36 млн. евро за 2022 година, а от новата фабрика се плануват още 6 млн. евро. В началото на август приходите от продажби на аварийни елементи към този момент са достигнали 4 млн. евро и в края на годината компанията чака, че новата мощ ще надвиши прогнозните продажби.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР