Заводът на JDE в България отпразнува 25-тата си годишнина, заедно

...
Заводът на JDE в България отпразнува 25-тата си годишнина, заедно
Коментари Харесай

Кафе „Nova Brasilia“ отбелязва производството на 500-милионната си опаковка за българския пазар

Заводът на JDE в България отпразнува 25-тата си годишнина, дружно с българските си сътрудници и дипломатическата общественост у нас

JACOBS DOUWE EGBERTS, един от международните водачи в производството на кафе и чай, означи производството на своята 500-милионна опаковка кафе Nova Brasilia с дребна гала в интернационалния си цех в Костинброд. Юбилейната опаковка беше подарена на кмета на община Костинброд, господин Трайко Младенов, като самопризнание за партньорството през годините.

Сред почетните посетители на събитието бяха американският дипломат у нас Н. Пр. госпожа Херо Мустафа, заместник-посланикът на Кралство Нидерландия в България господин Юрен Ван дер Хорстдари, заместник-министърът на стопанската система господин Стамен Янев, кметът на град Костинброд, дружно с мениджмънта на JDE и други членове на дипломатическата общественост в България.

След виртуална обиколка на фабриката за кафе, на присъстващите беше показан разбор на социално-икономическото влияние в България на JDE, направен от Института за пазарна стопанска система.

При визитата си във фабриката американският дипломат в България Н. Пр. Херо Мустафа разяснява: „ Изключително се веселя, че посетих нидерландско-американската фабрика на Jacobs Douwe Egberts Peets` дружно с сътрудниците ми от Нидерландия. JDE Peet е най-голямата компания за кафе и чай в света с честни практики, която оперира допълнително от 100 страни. През последните 25 години компанията е вложила милиони долари в завода си в Костинброд и е заела 84 служащи от региона, които създават кафе за консумация в целия район. Горда съм да видя, че компании с американски вложения, като JDE Peet`s, работят в България в интерес на всички нас. "



След близо 30 години на българския пазар (от 1991 г.), Nova Brasilia е пазарен водач при мляното кафе за домашна консумация за 2019 година (по данни на Nielsen) и разсънва
милиони български фенове на кафе всеки ден.

Създаден през 1995 година, заводът за кафе в Костинброд се радва на забележителен напредък през годините. Днес играе основна роля в световната мрежа за доставки на JDE, като изнася емблематични марки кафе допълнително от 10 страни, в това число Германия, Гърция и Румъния.

„ Кафе „ Nova Brasilia " е мотив за изключителна горделивост за нас. Откакто заводът в Костинброд е част от фамилията на JDE, инвестирахме над 5,6 млн. лв. в разширението и модернизацията на към този момент интернационалното оборудване и той е пример в групата на JDE за успеваемост на производството и ангажираност на екипа. Произведените в България кафе артикули доближават до повече от 10 милиона семейства годишно в Централна и Източна Европа. ", сподели Крис Брайтън, вицепрезидент на JDE при визитата си в България. „ Изключително съм горделив от дисциплината на екипа, която показва преди всичко културата ни за сигурност и еластичност. Това подсигурява непрекъснатост на индустриалния развой и доставка при възходящото търсене на пакетирано кафе за локалните и интернационалните клиенти на фабриката, даже в най-тежките времена на пандемията. ", добави той.

Доклад за социално-икономическото влияние на JDE в България



Независимото изследване за социално-икономическото влияние, направено за JACOBS DOUWE EGBERTS от Института за пазарна стопанска система, очерта следното:

• Според броя на заетите, JDE попада измежду 15-те най-големи работодатели в Костинброд и се подрежда измежду водещите 10 индустриални предприятия, които оперират в общината.

• JDE е и измежду работодателите с най-високи хонорари в Костинброд, като междинната заплата в индустриалната компания надвишава с над 50% общата за общината междинна заплата и с над 25% междинната заплата в преработващата индустрия.

• Внесените налози и осигуровки на годишна база към страната са в размер на към 2.2 млн. лева Те се равняват на годишната прехрана на 1000 деца в учебно обучение, сумарно с платените косвени налози от потребителите при крайните покупки на продаваните артикули.

• Сравнени с бюджета на община Костинброд, заплащанията към държавния бюджет са двойно по-високи от прехвърлянето на държавни средства към общината за обществени услуги, опазване на здравето и просвета.

• JDE способства за 85% от износа на печено кафе в България и за към 44% от общото произвеждане на кафе в страната (по данни на Eurostat за 2018 г.).

Докладът за социално-икономическия отпечатък на компанията удостоверява, че JDE има огромно районно значение за стопанската система на община Костинброд, която е част от индустриалната външна страна на столичната стопанска система.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР