Зависимостта от храните или хранителната наркомания е сложен процес, който

...
Зависимостта от храните или хранителната наркомания е сложен процес, който
Коментари Харесай

Психологическо обяснение на зависимостта от храните

Зависимостта от храните или хранителната наркомания е комплициран развой, който дълго време учудва учени и експерти. Едва в средата на предишния век излиза наяве, че преяждането е тип токсикологична взаимозависимост. Това довежда до приравняване на хранителната взаимозависимост с наркотичната.

В човешкия мозък се съдържат така наречен белтъци на насладата – серотонин и ендорфин, виновни за вътрешната психическа сфера на индивида. Изследванията потвърждават, че душевният комфорт е в огромна степен подвластен от редица биохимически процеси, произлизащи в организмите ни. И колкото повече ендорфини се създават, толкоз по-щастливи се усещаме.

И съразмерно – колкото по-малко е количеството на тези белтъци, толкоз по-лошо е психическото ни положение. Появяват се признаци като тревога, възприятие за безпокойствие, песимистични мисли и други. А изходът от това положение някои намират в хладилника.

Когато човек изпадне в сходно положение, той най-често прибягва до мазни храни. Мазнините и въглеводородите проникват бързо в кръвта и провокират глюкологичен гърмеж, който за малко отключва освобождение на хормони на щастието. Пропорционално с равнището на серотонин и ендорфин нараства и положителното въодушевление, възприятието на безметежност и успокоение.

 Хранителна взаимозависимост

Лошото в тази ситуация с постигнатото посредством храна благополучие е, че то се резервира за малко. Тази химическа наслада съществува в организма за доста малко, след което, когато храната стартира да се разпада, изчезва изцяло. И колкото по-напрегнати и песимистични са мислите на човек, толкоз по-бързо тази храна се разгражда.

Именно тук стартира един обаян кръг от неприятно въодушевление, черни мисли, мазна храна, кратно усъвършенстване и още веднъж всичко изначало. С времето одобряваната храна се усилва, като по този метод се усилва и времето на моментно благополучие.

Чувството на наслаждение, зараждащо от приема на храна (на нейно място могат да бъдат цигари, алкохол, наркотици), се нарежда в мозъка ясно. В него се образува така наречен доминанта - краткотрайно господстващ сектор на възбуждането в централната нервна система. И при всеки идващ миг на какъвто и да е психически дискомфорт, мозъкът автоматизирано ще ви тласка към хладилника или към купата с чипс.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР